MTI

| 2021. 12. 09. – 07:30 | Ukrajna |
Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését és az elrettentést szolgálta. Fotó: Internet

Hirdetés

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését és az elrettentést szolgálta - kommentálta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a virtuális csúcstalálkozót.

"Maga a kapcsolattartás az elrettentés és az eszkaláció enyhítésének eszközeként szolgál - írja az MTI.

Nagyra értékeljük az Egyesült Államok kulcsfontosságú diplomáciai szerepvállalását azon erőfeszítésekben amelyek arra irányulnak,

hogy Oroszországot rávegyék a tárgyalásokhoz történő visszatérésre" - fogalmazott a tárcavezető.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Putyin "nagyon világos és erőteljes jelzéseket kapott az eszkalációt érintően, amelyet Oroszország folytat az ukrán határ mentén és a térség egészében". Kiemelte, hogy "most, mivel Oroszország nem mutat semmiféle konstruktivitást", a fő prioritás átfogó, hatékony elrettentő intézkedéscsomag kialakítása a katonai eszkaláció megakadályozása érdekében. Hozzátette, hogy ennek elérése érdekében Kijev szoros együttműködést folytat partnereivel az "Atlanti-óceán mindkét partján".

Az ukrán külügyminiszter rámutatott, hogy Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várható csütörtöki telefonmegbeszélése lehetővé teszi hogy újraélesszék a "Moszkva megfékezésére", valamint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos úton történő rendezésére létrehozott, úgynevezett "normandiai formátumot". A normandiai formátumban Ukrajna és Oroszország mellett Németország és Franciaország vesz részt.

A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden a keddi csúcstalálkozón kifejezte az Egyesült Államok és európai szövetségesei "mélységes aggodalmát" az orosz csapatösszevonások miatt Ukrajna határánál, és egyértelművé tette,

hogy Washington és partnerei erőteljes gazdasági és egyéb intézkedésekkel válaszolnak majd az esetleges katonai eszkalációra.

"Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken földgázt szállíthasson, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát" - fogalmazott Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki kiemelte még: Biden nem tett ígéretet Putyinnak arra, hogy a NATO nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna támogatja Biden Putyinhoz intézett felhívását a feszültség enyhítésére. Ukrajna támogatja Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz intézett felhívását, hogy Moszkva térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés