Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 09. – 08:32 | Ukrajna |
Ukrajna kész számos engedményt tenni az Oroszországgal folytatott párbeszédben, de csak a viszonosság alapján. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna kész számos engedményt tenni az Oroszországgal folytatott párbeszédben, de csak a viszonosság alapján, és azokban a kérdésekben, amelyek nem alapvetőek az ország számára - fejtette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Sky News brit tévécsatornának adott interjújában.

"Konstruktívan közelítjük meg a kérdést, és készek vagyunk engedményeket tenni, de csak Oroszország kölcsönös engedményeinek feltételével"

- mondta Kuleba, akit a Podrobnosti.ua idéz.

Hozzátette továbbá, hogy nem engednek az ukrán állam fejlődése szempontjából alapvető kérdésekben, így az európai és euroatlanti integrációnk kérdéseiben sem.

A külügyminiszter hangsúlyozta, a követelményeknek ésszerűnek és jogosnak kell lenniük. Oroszország azon követelései, hogy Ukrajna hagyjon fel külpolitikájával, koordinálja Oroszországgal a NATO-ba való integráció folyamatát, vagy hagyjon fel e tervekkel, illegitimek - mondta.

Az ukrán külügyminiszter arra is felszólította a nyugati országokat, hogy gondolkodjanak el azon, milyen engedményeket kell tenniük Moszkvának, ha ezt az utat választják a Kreml megfékezése érdekében.

Kuleba azt állítja, hogy Oroszország már gazdasági fegyverként használja az Északi Áramlat-2 gázvezetéket Ukrajna ellen, és meg kívánja vitatni az új német vezetés terveit ezzel a projekttel kapcsolatban.

Kuleba kifejtette, hogy orosz invázió esetén Kijev nyugati partnerei átfogó intézkedéscsomagról tárgyalnak Moszkva megfékezésére,

beleértve a példátlan szankciókat, amelyek katasztrófához vezetnének az orosz gazdaság számára.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Kijev nem kéri a NATO-országokat, hogy vegyenek részt az esetleges katonai konfliktusban Oroszországgal, hanem ragaszkodik ahhoz, hogy segítséget nyújtsanak Kijevnek védelmi potenciáljának megerősítésében.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint a Biden-Putyin csúcstalálkozó az elrettentést és a feszültség enyhítését szolgálta. Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését és az elrettentést szolgálta. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés