MTI

| 2021. 12. 09. – 19:00 | Világ |
A bejelentett változtatások egyike egyebek között megakadályozza majd, hogy a felhasználók az oldalukon olyan fiatalokról tegyenek említést, akik nem követik őket. Fotó: Internet

Hirdetés

Adam Mosseri, az Instagram közösségi hálózat vezetője kedden közleményben jelentette be: több változtatást eszközölnek a közösségi oldal fiatal felhasználóinak védelme érdekében.

Az amerikai kongresszus szenátusa szerdán hallgatja meg Mosserit, miután a Facebook egykori termékmenedzsere, Frances Haugen korábban azzal vádolta meg a vállalatot és a tulajdonában lévő platformokat, hogy ártanak a gyerekeknek, de a cég vezetői nem akarnak változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben - írja az MTI.

Az Instagram a Facebook tulajdonában van: Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató 2012-ben egymilliárd dollárért vásárolta meg.

A bejelentett változtatások egyike egyebek között megakadályozza majd, hogy a felhasználók az oldalukon olyan fiatalokról tegyenek említést, akik nem követik őket.

Emellett alapértelmezett beállításként privát lesz a kiskorú felhasználók fiókja regisztráláskor.

A közösségi oldal 2022 márciusától különféle eszközöket bocsát a szülők rendelkezésére, hogy követhessék, mennyi időt tölt gyermekük a felületen, és korlátozhassák hozzáférésüket. Hamarosan létrehoznak információs központot, ahol oktatóprogramok és szakértői tanácsok segítik eligazodni a szülőket az Instagram világában.

Egy másik tervezett újdonság, hogy az angol nyelvű piacon bevezetik a „tarts szünetet!” opciót, amely időnként felszólítja a felhasználókat arra, hogy függesszék fel az alkalmazás használatát.

Közleményében Adam Mosseri rámutatott: előzetes tanulmányok szerint azok a fiatalok, akik aktiválták az emlékeztetőt, az esetek több mint 90 százalékában a továbbiakban is ragaszkodnak hozzá.

A vezető hozzátette: januárban új felület jelenik meg az alkalmazáson belül.

Ez lehetővé teszi majd, hogy a fiatalok felülvizsgálják Instagram-tevékenységüket, a kedvelésektől kezdve a kommentekig, és bizonyos tartalmakat törölve csökkenthessék „digitális lábnyomukat”.

A bejelentéseket demokrata és republikánus politikusok kétkedve fogadták. „Elterelésnek” nevezték Mosseri bejelentését, szerintük csak marginális változtatások történnek a platformon.

„Ez aprócska lépés, amely nagyon messze van attól, amire szükség lenne a gyermekek és a felhasználók védelme érdekében” – jelentette ki Richard Blumenthal demokrata párti szenátor.

Marsha Blackburn republikánus szenátor szintén „elterelésnek” minősítette a „tartalmatlan bejelentést”.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.