MTI

| 2021. 12. 09. – 08:00 | Ukrajna |
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint "Ukrajna győzelme abban rejlik, hogy az Egyesült Államok mindig is támogatta Ukrajnát, szuverenitását és függetlenségét". Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint "Ukrajna győzelme abban rejlik, hogy az Egyesült Államok mindig is támogatta Ukrajnát, szuverenitását és függetlenségét".

Az ukrán államfő e szavakkal kommentálta Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi virtuális csúcstalálkozóját szerdán Kijevben, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel - megbeszélésüket követően - tartott közös sajtótájékoztatójukon - írja az MTI.

"Általában véve pozitívnak tartom, hogy az amerikai elnök beszélt az orosz elnökkel" - jelentette ki Zelenszkij.

Leszögezte: számára az a legfontosabb tény, hogy Bidennek van "valódi, személyes reakciója" a Donyec-medencei fegyveres konfliktusra és személyesen szerepet vállal annak rendezésében. Közölte, hogy csütörtökön kívánja részletesebben kommentálni a csúcstalálkozót, miután beszélt telefonon az Egyesült Államok elnökével.

Zelenszkij beszámolt továbbá arról, hogy a horvát miniszterelnök kijevi látogatásán közös nyilatkozatot írtak alá Ukrajna "európai perspektívájának" elismeréséről.

Az elnök hangsúlyozta, nagyra értékeli,

hogy Zágráb támogatja Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozási törekvéseit.

Megjegyezte, hogy Horvátország már a hatodik EU-tagállam, amely kétoldalú nyilatkozatot írt alá Ukrajna európai jövőjének támogatásáról. Eddig a balti államok, Lengyelország és Szlovákia írt alá Kijevvel ilyen tartalmú nyilatkozatot.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint a Biden-Putyin csúcstalálkozó az elrettentést és a feszültség enyhítését szolgálta. Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését és az elrettentést szolgálta - kommentálta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a virtuális csúcstalálkozót.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés