Kárpátinfo hetilap


| 2021. 02. 16. – 07:25 | Kárpátalja |
Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Tovább folytatódik az a kulturális misszió, amely a magyar diplomáciai jelenlét szerves részét képezi, s melynek célja, hogy országhatáron belül és kívül népszerűsítse a kárpátaljai magyar kultúrát. Egyszersmind bemutassa a magyarországi kulturális értékeket a régióban, hangzott el azon a megnyitón, amelyen Villásek Tibor festőművész képeit tekinthette meg a műpártoló közönség. A kiállításnak Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály kiállítóterme adott otthont.

A járvány immáron csaknem egy éve korlátozza a lehetőségeket, de ezzel együtt is – természetesen a karanténszabályok betartása mellett – folytatjuk kiállítássorozatunkat, melynek célja a neves kárpátaljai képzőművészek munkásságának a bemutatása, hangsúlyozta köszöntőjében Békésyné dr. Lukács Angéla konzul.

Megnyitó beszédében Szilágyi Mátyás főkonzul e soknemzetiségű vidék kulturális értékeit így jellemezte: amikor a kárpátaljai magyar képzőművészetet, festészetet szeretnénk bemutatni, akkor egyszersmind az ukrán, ruszin, román, zsidó stb. nemzeti közösségek és népcsoportok művészeti értékeit is a közönség elé tárjuk, mivel ezek szorosan egybefonódtak és az együttélés évszázadai alatt oly termékenyítően hatottak egymásra.

A főkonzul a továbbiakban arról a sokoldalú kulturális misszióról beszélt, amely az utóbbi időkben jellemezte az itteni magyar külképviselet munkáját, s melynek köszönhetően számos festőművész és szobrász alkotásai, illetve több alkotói kollektíva számára teremtettek bemutatkozási lehetőségeket. A magyarok mellett több ukrán, ruszin művész munkásságát is itt ismerhettük meg.

Ebben az évben pedig először a neves kárpátaljai festő, Villásek Tibor festményei kerülnek bemutatásra. A művész a kárpátaljai festőiskola legnemesebb hagyományainak folytatója. Számára születése óta természetes az alkotás. Technikai tudását nagyapjának, Erdélyi Jánosnak, és édesapjának, Villásek Rudolf festőművésznek is köszönheti. Nagyapja testvére volt Erdélyi Béla, akit ma is az egyik legnevesebb kárpátaljai festőművészként tartunk számon.

Villásek Tibor kedvenc tematikája a tájképfestészet, folytatta gondolatmenetét a főkonzul. Főleg tájképeket és csendéleteket készít. A realista, impresszionista, posztimresszionista stílusok és a kárpátaljai festőiskola legnemesebb hagyományai nyomán alakította ki egyéni stílusát. De talán ami a művészetét egyedivé teszi, az a következő: Villásek Tibor ábrázolásmódja az élet szeretetét hirdeti. Vásznain ragyogó színekkel jelenik meg az őt körülvevő táj szépsége, alkotásaiból sugárzik az optimizmus.

Popovics Béla munkácsi pedagógust, turisztikai szakembert büszkeséggel tölti el, hogy a művész barátjának tudhatja magát. A család, a barátok és munkatársak, valamint a jó ismerősök mellett életünknek fontos része az a táj, ahová születtünk, s amely körülvesz bennünket. A Villásek Tibor által vászonra vitt gyönyörű vidék megannyi szépség mellett optimizmust is sugároz. Meg azt is, hogy talán időnként meggondolatlanul hagyjuk itt szülőföldünket, hisz lehetne más megoldást is keresni.

Seketa Andrij, a megyei tanács elnökének első helyettese beszédében örömmel nyugtázta, hogy szülőföldje, az erdős Kárpátok, és ezen belül az ökörmezői táj hiteles ábrázolója a művész. Végül Villásek Tibor mondott köszönetet a bemutatkozási lehetőségért.

A megnyitó hangulatát Halász Bertalannak, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola oktatójának virtuóz harmonika játéka tette meghitté.

Kovács Elemér

 

Hirdetés

  • Villásek Tibor festőművész kiállítása
  • Villásek Tibor festőművész kiállítása
  • Villásek Tibor festőművész kiállítása
  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 7. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!