Kárpátinfo hetilap


| 2021. 02. 26. – 10:00 | Kárpátalja |
A Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a munkácsi várban megnyílt a „A totalitárius kommunista elnyomó rendszer kárpátaljai tevékenységét dokumentáló anyagok" címet viselő állandó kiállítás. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

A magyar Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata értelmében február 25-e a Kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon hurcolták el jogtalanul, mentelmi jogától megfosztva Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a Szovjetunióba, ahol kilenc éven át raboskodott börtönökben és munkatáborokban. Szimbolikusan ezzel vette kezdetét a csaknem ötvenéves folyamat, melyben a kommunista párt szisztematikusan kiirtotta a társadalom azon tagjait, akik bármilyen kritikával illették a rendszert, netán ellenszegültek annak. Százmillióra becsülik a kommunista diktatúra áldozatainak számát világszerte.

Közép-Európában a halálos áldozatok száma elérheti az egymillió főt is. Kárpátalján is több tízezren szenvedték meg a sztálini táborokba történő internálást. Számunkra máig fájdalmas az emlék.

A Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja Kárpát-medencei programjába illeszkedve a Szolyvai Emlékparkbizottság – a Munkácsi Vármúzeummal és a partnerszervezetekkel közösen – február 25-én nyitotta meg a munkácsi várban „A totalitárius kommunista elnyomó rendszer kárpátaljai tevékenységét dokumentáló anyagok" címet viselő állandó kiállítását.

A rendezvény kezdetén Lengyel Olekszandr, a Munkácsi Városi Tanács ügyvezetője, Mihajlo Belekanics, a vármúzeum igazgatója és Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja vágta át a kiállítás megnyitását jelképező szalagot. „A mostani kiállítás anyaga – mely magyar, ukrán, német nyelven olvasható – bizonyíték arra, hogy Kárpátalján több nemzet élt és él ma is. Ezzel a tárlattal adózunk azoknak, akik életükkel fizettek 75 évvel ezelőtt” – emelte ki köszöntőjében Lengyel Olekszandr.

 Történelmi eseményre került ma sor, hisz Kárpátalján ez az első olyan egyedi kiállítás, amelynek állami intézmény adott otthont a munkácsi várban, ahol 1944–1956 között a szovjet biztonsági szolgálat börtönt rendezett be, és ide zárták a szovjethatalomra veszélyesnek ítélt munkácsiakat, köztük a magyar patriótákat is. Egy olyan kiállítást nyitottunk meg, amely szorosan kapcsolódik a vár történelméhez. Az épület is szimbolikus: a szabadságot és a rabságot is szimbolizálja egyaránt – fogalmazott beszédében Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára, majd ismertette a csapatmunkával létrehozott állandó kiállítás témakörét, amely hitelesen mutatja be Kárpátalja tragédiáját, amikor a vidéket elfoglaló 4. Ukrán Front katonai tanácsa irányításával megszervezték a régió erőszakos szovjetizálását. A kollektív bűnösség elvének jegyében elhurcolták a magyar és német katonaköteles férfiakat, majd a német fiúkat és lányokat. Többek között a szibériai Tyumeny területére kitelepítették a német családokat, begyűjtötték a szovjetellenességgel megvádolt embereket. Felállították a katonai törvényszékeket és az ungvári Rendkívüli Bíróságot. Ezek közreműködésével jóformán megtizedelték a kárpátaljai etnikai népcsoportokat. Köztük a magyar, német, ruszin, ukrán, zsidó értelmiség, a történelmi egyházak jeles képviselőit meghurcolták, Gulág rabságra, illetve halálra ítélték. „Eddig közel 12 ezer áldozat neve került fel a Szolyvai Emlékpark márványtábláira. E rendezvényünk főhajtás az áldozatok emléke előtt” – zárta bemutatóját a Gulág-kutató.

Olekszandr Sersun, Munkács polgármesterének turisztikai ügyekben illetékes tanácsadója szintén megemlékezett az elhurcoltakról, kiemelve, hogy a bemutatott pannókon keresztül a térséget látogatók mélyebben megismerhetik múltunkat. Szilágyi Mátyás főkonzul jelentőségteljesnek nevezte a kiállítás létrejöttét, hiszen így eddig nem ismert tényekre derült fény. „A történelem szempontjából nagyon fontos, hogy mindazt, amivel rendelkezünk, megmutathassuk. Ezért a jövőbeli terveink között szerepel ennek a kiállításnak a kibővítése is” – tette hozzá Zubánics László, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanszékvezetője.

A rendezvény zárásaként Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Marosi István, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium vezetője kérték Isten áldását a jelenlévők életére.
A szervezők szándéka szerint a kiállítás kódolt üzenete, hogy hasonló tragédia sohase történjen meg, Kárpátalja legyen a béke szigete, és az itt élő nemzetiségek békés együttélését provokatív erők ne zavarják meg, azokat közös összefogással védjék ki.

K. A.

Hirdetés

  • Állandó kiállítással emlékeztek a kommunizmus áldozataira Munkácson
  • Állandó kiállítással emlékeztek a kommunizmus áldozataira Munkácson
  • Állandó kiállítással emlékeztek a kommunizmus áldozataira Munkácson

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 9. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés