Kárpátinfo hetilap


| 2021. 02. 27. – 17:07 | Kárpátalja |

Hirdetés

Már többször írtam cikkeimben erről a témáról, de úgy látom, hogy sokan még nem tudják felfogni ennek jelentőségét.

Nyugodtan mondhatom, hogy a talajaink (földjeink) újra regenerálódásának csak egy járható útja van – ez a zöldtrágyázás, amivel évről évre fokozatosan javítjuk a talaj biológiai életét, és ezáltal javítjuk a minőségi mutatókat. Ami azt jelenti, hogy a talaj újra feléled, mert növekszik a humusztartalma, ez minden talaj legalapvetőbb minőségmutatója, pontosabban, minél magasabb a humusztartalma, annál értékesebb. Mint tudjuk, Kárpátalján földjeink igen savanyúak, (ez is egy negatív mutató), és szegények humusztartalomban, azért nekünk javítanunk kell földjeinket.

Földjeink közel egyharmada nem alkalmas mezőgazdasági termelésre. Hogy újraélesszük a talajt, óriási anyagi áldozatot kellene hoznunk, amit sajnos nem tudunk megvalósítani. A járható út, ami minden termelőnek elérhető és földjeink regenerálódását segíti elő – a zöldtrágyázás, amivel évről évre növelhetjük a talaj humusztartalmát. Azért ne hagyjuk ki ezt a nagy lehetőséget! Az őszi kalászosok aratása után sok szerves anyag (szalma) marad a talaj felületén. Ezt egy-két liter biodesztruktorral permetezzük le, adjunk hozzá 30-40 kg karbamidot vagy ammónium-nitrátot! Ezt azonnal nehéz tárcsával dolgozzuk be, és utána vessük el a mustárt, 10-15 kg-ot hektáronként. Repce helyett használhatunk olajretket vagy fehér mustárt. Azért vessük ezeket a kultúrákat, mert nagyon intenzíven növekednek és sok zöld masszát adnak, amit utána beszántunk.

Ez körülbelül 30-40 tonna istállótrágyát helyettesít, azonkívül gyors növekedése elfojtja az újrakelő gyomok fejlődését (különösen a moharfélék és a parlagfüveket). Ezzel a módszerrel javítani fogjuk a talaj szervesanyag-lebontását, növekszik a talajélet, ezeken a területeken a mezőgazdasági kultúrák jobban fejlődnek, lényegesen kevesebb műtrágyát fogunk használni és lényegesen kevesebb talajlakó kártevő és kórokozó lesz földjeinkben.

Sokan hívnak az utóbbi időben, és panaszkodnak, hogy nem tudják kellőképpen megvédeni az uborka ültetvényeiket a kártevőktől (tetvek, tripsz, atkák). Sajnos évről évre ugyanazokat a hibákat ismételjük meg. Először is időben kell felfedeznünk a kártevők megjelenését, és csak utána védekezzünk ellenük. Legfontosabb, hogy akkor tudunk hatékonyan védekezni, ha idejében használunk rovarölőszereket. Amit mindenkinek kell tudni: tilos egymás után többször ugyanazt a rovarölőszert használni, pontosabban minden permetezéskor más szert kell használnunk, csak így tudjuk kivédeni a rezisztencia kialakulását. Azért a legtöbb rovarölőszert csak egyszer, maximum kétszer lehet használni a vegetációs időszakban. Meleg időszakban ne használjuk nappal! Legoptimálisabb az esti permetezés, mert ezzel védjük a hasznos rovarokat is, például a méheket. Amit még tudni kell: a kártevők a levél fonákoldalán szaporodnak és élősködnek, azért úgy kell védekeznünk, hogy a levél ezen része elérhető legyen a vegyszernek. Ezt csak motoros permetezőkkel lehet elérni. Ezenkívül különösen az atkák és a tetvek ellen használjunk egy jól bevált biológiai rovarölőszert, amit úgy neveznek: Actofit. Ezt meg lehet vásárolni minden gazdaboltban különféle kiszerelésben. A rendkívül nagy hőség csökkenti a vegyszerek (rovarölők) hatékonyságát, ezért ezt is figyelembe kell venni.

Várom továbbra is kérdéseiket, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.  

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 8. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés