A stressz az élet velejárója, amely kis mértékben akár még jót is tehet, hiszen élénkíti az agy vérkeringését és segíthet egy adott problémára koncentrálni. Ha azonban krónikussá válik, egészen súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A stresszes életet élő emberek gyakrabban esznek egészségtelen ételeket, amelyeket a túl alacsony dopaminszint, illetve szerotoninszint miatt kívánnak meg. Ha feszültek vagyunk, szervezetünkben fokozódik egy stresszhormon, a kortizol termelődése, az agyban pedig visszaesik a szerotonin szintje, emiatt kívánni kezdjük az egyszerű szénhidrátokat. Ráadásul a stressz hatására sokkal kevésbé találunk motivációt a sportolásra, mivel alacsonyabb lesz az energiaszintünk. E két tényező közösen gyorsan súlygyarapodáshoz vezethet, ami újabb okot ad a szorongásra. Nem mellesleg a mozgás a stressz enyhítésében is hatásos (lenne) - írja a Házipatika.com.

A krónikus stresszben szenvedő emberek kutatások szerint jóval hajlamosabbak a függőségekre, így gyakrabban, illetve nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt, nyúlnak kábítószerekhez, valamint több közöttük a dohányos és a szexfüggő. Nőknél a stressz megzavarhatja a menstruációs ciklust és a termékenységre is negatív hatással lehet, mivel felboríthatja a hormonháztartást - ezt egy 2014-ben készült kutatás igazolja. Emellett, mivel rendszertelenné teszi a menzeszt, a nem kívánt terhesség esélyét is megnöveli, hiszen a ciklus szinte követhetetlenné válik. Férfiaknál a feszültség merevedési zavarokat, szexuális teljesítőképtelenséget, nők esetében pedig libidóvesztést, hüvelyszárazságot is kiválthat.

A stressz rombolja az immunrendszert, így az érintettek nemcsak gyakrabban lesznek betegek, hanem sokkal lassabban is épülnek fel még az egyszerű megfázásból is. Emellett megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának esélyét: ilyen az övsömör, a herpesz, a savas reflux, a gyomorfekély, az emésztési zavarok, a magas vérnyomás, a szívbetegség, az asztma, a depresszió, a cukorbetegség.

A fokozottan stresszes emberek között rengeteg a notórius körömrágó: ez nem csupán száj- és bőrfertőzésekhez vezethet, de külső megjelenésünket is meglehetősen negatívan érinti, hiszen a szétrágott kéz és a csonka körmök igencsak ápolatlan benyomást keltenek. Emellett a hajra is rossz hatással van: lassíthatja növekedését, illetve krónikus hajhullást, kopaszodást is okozhat.