Kárpátinfo hetilap


| 2021. 02. 07. – 09:09 | Kárpátalja |

Hirdetés

A rendszeres testmozgás, sportolás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Amellett, hogy testi-lelki egészségünk megőrzését szolgálja, boldogsághormonok termelésére serkenti agyunkat, így örömöt hoz mindennapjainkba. Erre pedig gyereknek, idősnek egyaránt szüksége van. Jó, ha ismerünk olyan helyszínt, ahol akár az egész család megtalálja a számára megfelelő testmozgási lehetőséget. Nos, a sportkomlexumok, a jól felszerelt stadionok is ezt a célt szolgálják, amellett, hogy a versenyzőknek felkészülési lehetőséget, a versenysportoknak helyszínt biztosítanak.

Beregszászban ilyen céllal épült meg egykoron a Barátság Stadion. Az utóbbi években viszont igencsak pangott itt az élet. Az elmúlt évben aztán két, a sportot igencsak szerető, vállalkozó szellemű fiatalember bérbe vette a létesítményt, s megpróbálnak újra életet lehelni abba.

– A tulajdonosok azt tervezték, hogy múlt év szeptember elsején bezárják ezt az öt hektáros területű sportlétesítményt – kezdi beszélgetésünket Lőrincz Zsolt, a Beregvidéki Ifjúsági Sportegyesület (Beregvidéki ISE) igazgatója. – Mivel én 2007-től itt dolgoztam, megkerestek és felajánlották, hogy egy jelképes összegért vegyük bérbe. Mindenről tájékoztattam a sportot szintén kedvelő és támogató Marton Tibor vállalkozó barátomat, s úgy döntöttünk, belevágunk.

– A fiam is itt focizik, a gimiből is ide jártak tornaórákra, nem szerettem volna, ha megszűnik számukra ez a lehetőség – veszi át a szót Tibor. – S hogy mennyire szükség van erre a stadionra, illetve arra, hogy itt rendszeres programokat szervezzenek, azt bizonyítja az ősz folyamán megtartott tornák iránti hatalmas érdeklődés. Még úgy is, hogy azokat a karanténszabályoknak megfelelően zárt ajtók mögött rendeztük.

 – Kár lenne hagyni azokat az eredményeket, amelyeket eddig elértünk – folytatja Zsolt. – Nagyon tehetséges gyerekeket edzünk az egyesületben. Fiataljaink sikeresen szerepelnek a megyei bajnokságokon, a top háromban benne vannak csapataink. Örömünkre szolgál, hogy felnőtt focicsapatunk is bajnokként zárta az idényt, s szeretnénk megyei szintre emelni a csapatot.

– Ehhez megfelelő körülményeket kell biztosítani számukra.

– Így van. Sajnos az évek során kissé leamartizálódott a létesítmény. Éppen ezért felújításokkal, fejlesztésekkel kezdtük a munkánkat – mondja Tibor. – Az egykor szebb időket látott centerpálya gyepminőségét mindenképpen javítani szükséges. Emellett szeretnénk egy edzőpályát is építeni. Megtörtént a műfüves pálya megvilágítása, most a gumipályát szeretnénk műfüvesíteni és kivilágítani, hogy az év és a nap minden szakában jól kihasználható legyen. Ezeket, akárcsak a tenisz-, lábtenisz-, röplabda és kosárlabda, illetve multifunkcionális pályánkat igencsak szimbolikus összegért lehet bérelni csapatoknak, baráti társaságoknak egyaránt. A tél folyamán sikerült felújítani a konditermet, ami nem csupán a sportolókat várja, de azokat is, akik egy kis testmozgásra vágynak. Akik pedig lazítani szeretnének, azokat immáron európai színvonalú szauna fogadja. A faházikóban a 12-15 személyt befogadó szauna mellett egy nagyobb és egy kisebb szoba is van asztalokkal, székekkel, kis konyhával, természetesen zuhanyzóval, mosdóval. A bejárat előtt forróvizes dézsa, mellette hidegvizes merülő medence szolgálja a felfrissülést. Ezeket is előzetes egyeztetés után lehet bérelni.

– Gondolnak-e a gyerekekkel érkező családokra?

– Igen, van egy működő játszóterünk – egyébként hamarosan azt is felújítjuk – folytatja Tibor. – Már ősszel vásároltunk elektromos gokárdokat, pedálos és távirányítós autókat a legkisebbek számára. Arra törekszünk, hogy a család minden tagja megtalálja itt a számára legszimpatikusabb elfoglaltságot, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget, hogy valamennyien jól érezzék magukat.

– Mindenképpen életet szeretnénk lehelni ebbe a sportlétesítménybe – veszi át a szót Zsolt. – Tavaly ősszel – a karanténszabályok betartása mellett – több tornát is sikerült szervezni elsősorban gyerekcsapatok számára, de legutóbb a felnőtt focibajnokság is itt zajlott. Emellett volt sakk- és asztaliteniszbajnokság, illetve a birkózók is itt mérettettek meg. Idén az egyre népszerűbb e-sporttal (kibersport) nyitottunk. A lockdown, vagyis a szigorú karantén feloldását követően megkezdődtek az edzések. Az idényt gyermekfoci-tornával indítanánk. Igyekszünk minél több saját szervezésű tornát meghirdetni, de a többi sportegyesület programjainak is helyet biztosítunk.

Jelenleg egy odesszai civil szervezettel folytatunk tárgyalásokat, akik egy összukrajnai gyermektornát szeretnének itt megszervezni. Január 29-én együttgondolkodásra hívtuk a Beregszászon, a Beregvidéken működő sportiskolák, -szakosztályok, -klubok, társadalmi szervezetek vezetőit, hogy közösen állítsuk össze a 2021-es sportesemények tervét, melyeket a Beregszászi kistérség területén bonyolítanánk le, hogy a több sportágban, különböző korosztály számára szervezett kistérségi bajnokságokkal is sportosabbá tegyük vidékünket. Örülünk, hogy ebben a kistérség irányítója, Babják Zoltán, illetve Szilcsenko Olekszandr, az ifjúsági és sportosztály vezetője is partnernek bizonyult.

– A sportrendezvények mellett különböző fesztiváloknak is nagyszerű helyszíne lehet a stadion – folytatja a tervek ismertetését Tibor. – Megpróbálnánk idecsábítani minden fesztivált, és saját fesztiválokon is ötletelünk. Hisz ehhez a körülmények adottak, és az idehozott attrakciók mellett már eleve számos kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget biztosítunk. Szeretnénk fellendíteni itt a sport- és közösségi életet, hogy Beregvidék, sőt egész Kárpátalja sportot, tartalmas szórakozást szerető népe feltöltekezhessen.

– Úgy legyen!

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Életre kel a Barátság Stadion - Sport, szórakozás, feltöltekezés

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 5. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés