Kárpátinfo hetilap


| 2021. 03. 14. – 15:55 | Kárpátalja |

Hirdetés

„Kezdetben a szenvedély idegen, később vendég, végül úr.” (Lev Tolsztoj)

Ital, étel, játék, drog, munka, hatalom, sport – mind alapvetően jó dolgok. Vagyis azok, ha nem kezdenek el uralkodni rajtunk, nem töltik be minden egyes percünket, pillanatunkat. Ekkor születik meg a szenvedélyből a szenvedélybetegség: alkoholizmus, drogfüggőség, játékszenvedély, munkamánia stb. Ki ne tapasztalná ezeket a problémákat szűkebb-tágabb környezetében?! Olyan sok esetről tudunk vagy hallunk, de mit tehetünk? Hogyan segítsünk? Egyáltalán: hogyan tekintsünk erre a problémára?

A Kezünkben a Jövő Alapítvány 2021. február 27-én online előadást és műhelymunkát szervezett segítők és laikusok számára, ahol Frankó András családterapeuta és mentálhigiénés szakember, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Fogadó” központjának vezetője segítségével a résztvevők betekintést nyertek abba a világba, ahol ítélet nélkül, empátiával tekintenek a beteg emberre. Az elméleti háttért – részben – megismerve történeteken keresztül juthattak el oda, hogyan álljanak azok mellé, akik segítségre szorulnak. Mit tegyenek és mit ne, ha szenvedélybeteg emberrel dolgoznak? Ki a társfüggő és hogyan ne legyen az? Elítéljük-e a szenvedélybeteg embert vagy megtanuljuk, hogyan viszonyuljunk hozzá? Felelősséget vállaljunk-e érte vagy támogassuk másképp?

Az előadó sok-sok anonim eseten keresztül segítette a résztvevőket, hogy közelebb jussanak a probléma lényegéhez. A résztvevők saját kérdéseikre keresték a választ, felvethettek problémákat, melyekre a résztvevők és az előadó együtt keresték a választ.

Az online térben zajló előadás különlegessége volt, hogy nem csak Kárpátaljáról, hanem Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról is bejelentkeztek érdeklődők. Izgalmas volt megtapasztalni, hogy ugyanazok a problémák foglalkoztatnak bennünket, és ezeket meg tudjuk beszélni, habár határok választanak el bennünket egymástól.

Felmerült a további együttműködés lehetősége is régión belül és azon túl is.

Álljon itt két visszajelzés: „Köszönöm, hogy hallhattam ezeket az értékes gondolatokat. Bízom benne, hogy lesz folytatás. Kívánok sok erőt, kitartást a munkához!” „Köszönöm, hogy megszerveztétek. Igen, támogassuk egymást, fogjunk össze!”

Köszönjük a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatását!

Török Orsolya

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 10. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!