Politika | 2021. 03. 18. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első elnöke szerint Oroszország, mint megszálló állam felelős a krími helyzetért.

Oroszország, mint megszálló állam felelős Krím-félszigeten kialakult vízhelyzetéért

- közölte az Unian.net Ukrajna első elnökének, Leonyid Kravcsuknak  a Szabadság Rádiónak adott interjújára hivatkozva.

Krímet katonai bázissá akarják átalakítani, és az Orosz Föderáció az egyik körzetévé tették

- mondta Ukrajna első elnöke.

"Most már Oroszország felelős mindenért. Ukrajna nem fogja csak úgy vízzel ellátni Krímet, mert nem tudjuk, hogy ez a víz kinek fog menni - az öntözésre a polgároknak, katonai gyáraknak vagy valaki másnak. Oroszország felelős mindenért" - mondta Kravcsuk.

Szerinte Oroszország esetleg agresszíven viselkedhet, hogy megoldja ezt a kérdést.

Szerinte Krím vízellátásnak kérdése súlyosbodni fog. Ez a helyzet arra ösztökélheti Oroszországot, hogy  utat törjön Ukrajnába. Herszon, Mariupol környékét valahogy Krímhez csatolnák, hogy ellássák vízzel Krimet - mondta. Ez lesz az egyik oka Oroszország támadásának vagy agresszív lépéseinek. De Ukrajnát ilyen módon nem fogja vízellátásra kényszeríteni - jelentette ki az egykori ukrán elnök. 

Mint tudjuk, Ukrajna biztosította a félsziget vízigényének 85%-át az észak-krími csatornán keresztül, amely összeköti a Dnyeper fő csatornáját a félszigettel.  

Miután 2014-ben Oroszország megszállta Krímet, a félsziget vízellátása leállt.

2020-ban a vízellátás helyzete Krímen kritikus szintet ért el az aszály és a tározók sekélyedése miatt. Számos városban és faluban a megszálló hatóságok korlátozásokat vezettek be a vízellátás területén.

Az ukrán hatóságok szerint az észak-krími csatornán át a Krímig folytatott vízellátás csak a félsziget elfoglalásának feloldása után lehetséges. 

A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy műszakilag lehetetlen helyreállítani Krím vízellátását az Észak-Krím-csatornán keresztül, mivel az elmúlt években az teljesen használhatatlanná vált.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Krím hét évvel ezelőtti annektálása óta Ukrajna először készítette el a félsziget deokkupációs és reintegrációs stratégiáját, a krími platform egyesíti a világot, hogy visszaszerezze Ukrajnának, ami ukrán – írta Volodimir Zelenszkij elnök.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Moszkva óvja Kijevet attól, hogy tovább fokozza a feszültséget a délkelet-ukrajnai Donyec-medencében, és az erőszak forgatókönyvét alkalmazza - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!