Kárpátinfo hetilap


| 2021. 03. 02. – 10:00 | Kárpátalja |
A KMPSZ központi irodájában a résztvevők ünnepélyes keretek között kaphatták kézhez a sakkjátszótér alap eszközcsomagot. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

Magyarországon 2013 óta alkalmazzák a Sakkpalota Programot, mely fejleszti a gyerekek logikus és kreatív problémamegoldó gondolkodását, szókincsét és a koncentrációját. A programot a sakkolimpikon Polgár Judit fejlesztette ki. Ennek továbbgondolásaként az óvodai oktatásban megjelent a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program.

2019 novemberében a Kis­gejőci Oktatási Nevelési Központban 10 óvoda 30 óvodapedagógusa ismerhette meg ennek a fejlesztő programnak a hatékonyságát. Az érdeklődők elsajátíthatták a módszertani és elméleti alapokat, a foglalkozások felépítését.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság az erős magyar közösségek tematikus év kapcsán 2020. november 28-án távoktatás formájában szervezte meg a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program képzését. Az online képzésen Kárpátalja tizenkét óvodájából 36 óvodapedagógus vett részt.

Március 1-jén a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) központi irodájában a résztvevők ünnepélyes keretek között kaphatták kézhez a sakkjátszótér alap eszközcsomagot. A csomag játékos formában ismerteti és szeretteti meg a sakkjátékot a gyermekekkel, valamint módszertani anyagot tartalmaz a pedagógusok számára.
A megjelenteket Gabóda Éva, a KMPSZ óvodaszekciójának vezetője köszöntötte. „A Polgár Judit által elgondolt program elsősorban a logikus gondolkodás fejlesztését tartja fontosnak. Ennek a komplex fejlesztő programnak nem csupán a sakkjáték elsajátíttatása a lényege, hanem hogy a szabályrendszer megtanulása által a gyermekeket felkészíthessük az iskolakezdésre” – hangsúlyozta a pedagógus, majd részletesen ismertette, mit tartalmaz az óvodáknak átnyújtott eszközcsomag.

Az esemény zárásaként Gabóda Évától és Fodor Évától, a KMPSZ módszertani központjának vezetőjétől a képzés minden résztvevője átvehette a megérdemelt eszközcsomagot.

Nitta

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 9. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés