Kárpátinfo hetilap


| 2021. 03. 06. – 09:24 | Kárpátalja |
A premier alatt elhangzik a témába vágó számos örökzöld dal. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A női lélek megfejthetetlen. Ebből az alapállásból indul ki a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház legutóbbi kabaré-előadása, a Köszi, köszi…! Kétségtelen tény, hogy mióta világ a világ, a férfi és női kapcsolat boncolgatása az egyik legizgalmasabb téma, történjen ez akár drámai fordulatokban gazdag előadás, akár vígjáték keretében.

Mert a nő Istennek oly nagyszerű teremtménye, aki egyszerre izzít és hűsít, mennyország és pokol is tud lenni. Aki néha oly rafinált, hogy az ördög is tanulhatna tőle néhány trükköt. Mindezen gondolatokat a múlt század elején alkotott nagyszerű szerzők, többek között Gábor Andor, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Rejtő Jenő vetették papírra. Ezekből a művekből gyúrta össze és állította színpadra a mostani előadást a társulat két színésze, Gál Natália és Vass Magdolna.

Ugye már az alapállás is igen izgalmas: adott féltucat férfi szerző, s az általuk írt jelenetekből két hölgy választja ki azokat a részeket, amelyek révén talán közelebb jutunk a női titkok felfedezéséhez.

Megkockáztatom, hogy többről is szól ez a vidám előadás. Többek között hűségről és megcsalatásról, kísértésről és esendőségről, hiszékenységről és állhatatosságról. Ezekben a témákban a teremtés koronáinak mondott férfiak is jócskán érintettek. És ismét rádöbbenünk arra az egyszerű igazságra, hogy milyen csekély dolgokon múlik az emberi boldogság.

Az előadott kabaréjelenetek nagyszerű lehetőséget teremtettek arra, hogy színészeink ismét bizonyítsák tehetségüket: ezúttal is számos maradandó, élményszámba menő teljesítményt láthattunk tőlük. S nem csupán a törzsgárda tagjai, de a társulat fiataljai részéről is.

A premier alatt elhangzik a témába vágó számos örökzöld dal – többek között a Jányok, a jányok, a jányok angyalok, Az én mellettem elaludni nem lehet, Az igazi nő kezdetű sláger –, amelyek ugyan különböző korszakokban születtek, de a sikeres dzsessz-jellegű feldolgozásnak köszönhetően az előadás során egységes zenei világot tükröztek.

A pandémia ellen hozott rendszabályok betartása mellett létrejött előadás igazi lelki feltöltődést nyújtott valamennyiünk számára, akik tele vagyunk a betegségtől való félelemmel, a szeretteinkről való aggódással, s küszködünk a bezártság okozta kedvetlenséggel és letargiával.  

A tervek szerint a darab bemutatására az elkövetkező időkben többször is sor kerül. Ha lehet, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget.

Az előadás a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványa szervezésében, a Kárpátaljai KultúrKaraván keretében valósult meg.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • A premier alatt elhangzik a témába vágó számos örökzöld dal
  • A premier alatt elhangzik a témába vágó számos örökzöld dal
  • A premier alatt elhangzik a témába vágó számos örökzöld dal
  • A premier alatt elhangzik a témába vágó számos örökzöld dal

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 10. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés