Hirado.hu
| 2021. 04. 01. – 19:00 |

A pollenszezon idején allergiás tünetekkel küzdenek. Aktuális arról beszélni, hogy az allergia valóban hajlamosít a koronavírus-fertőzéssel való fertőződésre

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pollenszezon idején sokan allergiás tünetekkel küzdenek. Így aktuális arról beszélni, hogy az allergia sajnos valóban hajlamosít a koronavírus-fertőzéssel való megfertőződésre.

Erről Nékám Kristóf, allergológus beszélt a Ma reggelben - írja a Hirado.

Beköszöntött a jó idő, és ezzel eljött a pollenszezon ideje is.

A Ma reggel vendége Nékám Kristóf, allergológus volt, aki arról beszélt, hogy amennyiben kezeletlen allergiánk van, immunrendszerünk sérülékenyebbé válhat, fogékonyabb lehet a koronavírusra is.

Ha valakinek még sosem volt allergiája, meglehetősen nehéz lehet eldönteni a tünetek alapján, hogy koronavírussal vagy allergiával állunk-e szemben. Sajnos egy-egy tünettel kapcsolatban nincsenek még összehasonlítások, amely során például az orrdugulás tünetét vizsgálták volna, hogyan éli azt meg egy allergiás vagy egy koronavírusos beteg.

A szakértő azt emelte ki, hogy allergia esetén gyakorlatilag sosem jelentkezik láz, ha valóban csak allergiáról van szó, társfertőzés nélkül. Valamint a pollenallergiáról elmondható, hogy adott időszakban figyelhető meg. Ez esetben a pollen megjelenése és bizonyos koncentrációja esetén tapasztalhatunk tüneteket.

Azonban, ha még nem volt korábban allergiánk, és egy frissen megjelenő tünetet észlelünk, nem biztos, hogy koronavírussal állunk szemben, de az sem, hogy allergiával. „A diagnózis felállítása egy orvosi feladat az első alkalommal” – tette hozzá Nékám Kristóf.

Az allergiás és a pollenekre érzékeny embereknél ebben az időszakban nyálkahártya-gyulladás alakul ki.

Ez a nyálkahártya-gyulladás az, ami rontja az immunrendszer védekezőképességét általánosságban a vírusok ellen.

Az allergológus azt a példát hozta, hogy ha valaki ránk tüsszent az utcán, és a vírusok a nyálkahártyánkra kerülnek, még nem feltétlen következik, hogy meg is fertőződünk. Ugyanis a nyálkahártya védekezőképessége olyan jó, hogy elpusztítja a vírusokat, valamilyen módon semlegesíti.

Ám ha valami probléma van ezzel a védekezéssel, például egy gyulladás pollenek (allergia) vagy környezetszennyezés következtében (utóbbi lehet önmagában vagy a pollenek felszínén is bekerülhet a nyálkahártyára), akkor könnyebben megfertőződhetünk a koronavírussal.

Az oltásokkal kapcsolatban már nagyon sok adat van. Egymillió beoltottból egy-tíz embernél jelentkezett valamilyen reakció (ebbe beletartozik a bőrpír, a tüsszögés, de a súlyosabb tünetek is). Tehát a szakember szerint a nem oltás rizikója jócskán magasabb, mint amit az oltás miatt kell elszenvednie valakinek.

Érdemes gyógyszert alkalmazni, hiszen az allergia pontosan diagnosztizálható. Meg tudják mondani, hogy mi okozza, ezáltal azt is, hogy mikor váltja ki. Így a gyógyszerszedés a megfelelő időszakban csökkentheti a megjelenő tüneteket.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy koronavírus fertőzötteknél a túlsúly krónikus betegségnek számít. Nagy veszélyt jelent a koronavírus az elhízottakra. Egy friss tanulmány szerint a súlyos szövődmények kialakulásáért minden harmadik esetben az elhízás a felelős.

továbbá emlékeztetünk arra is, hogy kutatók vizsgálják, hogy okoz-e 2-es típusú cukorbetegséget a koronavírus. A Covid-19 koronavírus és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggéssel kapcsolatos információkból hozott létre adatbázist a King's College London és a Monash Egyetem kutatócsoportja.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!