MTI

| 2021. 04. 01. – 15:00 | Olaszország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Olaszországot húsvétra teljesen lezárják, és a koronavírus elleni szigorú korlátozásokat egészen április végéig fenntartják a római kormány szerdai rendelkezése szerint, amely szankciókat is tartalmaz a vakcinázást elutasító egészségügyi dolgozók számára.

Túllépte a tízmilliót az oltásban részesült lakosok száma, közülük 3,1 millióan kaptak már második dózist - írja az MTI.

A korábban nem hatékonyan működő regisztrációs rendszert az olasz posta vette át.

A tervek szerint a vakcinázás április közepétől a gyógyszertárakban is megkezdődhet.

Péntektől az egész országot ismét teljesen lezárják, vagyis minden tartomány úgynevezett vörös zónába lép át, ami azt jelenti, hogy egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben, az élelmiszerüzleteket kivéve lezár a kereskedelem és a vendéglátás, mely kizárólag elvitelre dolgozhat.

Húsvét napjaiban az olaszok kizárólag engedéllyel hagyhatják el otthonukat: a rokonlátogatások napi egyszer engedélyezettek úgy, hogy legfeljebb két felnőtt csatlakozhat az egy háztartásban élőkhöz. A misékre a lakóhelyhez legközelebbi templomba lehet elmenni.

A szerdai kormányülésen hozott döntések értelmében április 7-től sem törlik el a szigorú korlátozásokat: április végéig a tartományok kiemelten és közepesen járványveszélyes zónákban maradnak, vagyis vörös és narancssárga fokozatban. A kettő közötti különbség az, hogy a narancssárga térségekben a kijárási tilalom csak estétől reggelig tart, és az üzletek nyitva tarthatnak. A tartományok közötti közlekedés továbbra is tiltott lesz.

A kormány döntése szerint a bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban a lezárt régiókban is biztosítani kell a gyerekek jelenlétét. A nagyobb diákoknál a helyi adatok függvényében határoznak a távoktatás és a tantermi jelenlét arányáról.

Egészségügyi források szerint a vírusmutációk okozta harmadik járványhullám jelenleg tetőzik: az újonnan regisztrált betegek 86 százalékában a nagy-britanniai mutációt azonosítják.

A halottak száma megközelítette a 109 ezret.

A korábban minél gyorsabb nyitást sürgető Matteo Salvini, a Liga párt vezetője hangoztatta, hogy a kormány egészségvédelmi intézkedéseit támogatja. Hozzátette, hogy ezzel egy időben már a nyári idegenforgalmi szezon előkészítésén kell dolgozni.

Sajtóinformációk szerint elkészült az oltást megtagadó egészségügyi dolgozókat szankcionáló jogszabály-tervezet. Az első vázlat szerint a védőoltásra nemet mondó orvosok, ápolók és az egészségügyi személyzet más tagjait olyan munkakörbe helyezhetik át, ahol nincsenek kapcsolatban emberekkel. Ha ilyen lehetőség nem adódik, akkor felfüggeszthetik őket bérezésük ideiglenes megvonásával.

A rendelet december 31-ig lesz hatályban. Az egészségügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, kevesen tagadták meg az oltást, de pontos adatot nem közölt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 128,8 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Csehországban tovább javulnak a koronavírus-járványügyi adatok. A Covid-19-járvány tavaly március eleji kirobbanása óta eddig 26 421 emberéletet követelt.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!