Politika | 2021. 04. 15. – 14:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán nyelvvizsga programban három modul van a tisztviselők számára, amelyeket teljesíteniük kell majd. Ezek írásbeli és szóbeli részeket is tartalmaznak.

Ezt az egyik rádió adásában jelentette be Oriszja Demszka, az Állami Nyelvi Standardok Nemzeti Bizottságának elnöke – írja a Fakty.com hírportál.

Elmondása szerint az ukrán nyelvvizsga előírja, hogy a tisztviselők először teszteket töltenek ki, majd legfeljebb 100 szóból álló rövid szöveget írnak,

és a végén mindenki számára egy szóbeli rész is lesz.

Oriszja Demszka kifejtette, hogy a vizsgázóval való kommunikáció videó módban zajlik majd. Ehhez egy speciális videóosztályt hoznak létre.  

A tisztviselők tesztjeit egy gép ellenőrzi, a szövegeket pedig a vizsgáztató.

Hozzátette továbbá, hogy mivel a kormány támogatta a vizsga lebonyolítási eljárását, már lehet pályázatot indítani a számítógépes rendszer beszerezésére. 

Mint tudjuk, Ukrajnában 2019 júliusában hatályba lépett az ukrán nyelvtörvény, amely azt írja elő, hogy az egyetlen állami nyelv az ukrán

és ez kötelező a kormányzati szervek és a közszférában dolgozók számára.

Ezért a dokumentum szerint a köztisztviselőknek és az állampolgárságot megszerző személyeknek ukrán nyelvvizsgát kell tenniük.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy ebben az évben 100-150 ezer ukrán polgárnak kell megerősítenie az állami nyelv tudásának szintjét. Ehhez külön vizsga biztosított.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az ukránok csaknem kétharmada támogatja az ukrán nyelvű kiszolgálást. Ugyanakkor a megkérdezettek 34%-a nem támogatja, 4,2%-uk nehezen tudott válaszolni a kérdésre.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!