Kárpátinfo hetilap


Megosztás

Az ukrán és a magyar nép között legyen a kultúra az összekötő kapocs, munkálkodjunk ennek kiteljesedésén mindannyian teljes erőnkkel, hangsúlyozták a szónokok Ungváron a Megyei Ukrán Zenei Drámai Színházban megtartott átadó ünnepségen. A találkozóra annak apropóján került sor, hogy magyarországi segítséggel megújult Kárpátalja legnagyobb kulturális létesítményének fény- és hangtechnikai rendszere, húsz esztendő után ismét működik a forgószínpad.

Biztosak vagyunk benne, hogy a 160 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően a továbbiakban számos nagyszerű előadást, koncertet láthat a vidék művészetpártoló közönsége.

Erről beszélt megnyitó beszédében Buhajla József ungvári magyar főkonzul.

Szolgálja ez a beruházás a magyar és ukrán megértést, a két nemzetnek a kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló kapcsolatának nemes ügyét, fogalmazott videóüzenetében Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa. Aki annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan – többek között a Kárpátaljai Kultúrkaraván színvonalas programjainak a megvalósulásával – sok élményszámba menő előadást, koncertet láthat az itteni közönség.

Olekszij Petrov, a megyei tanács elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, és elismerően szólt mindazoknak a tevékenységéről, akik hozzájárultak ennek a nagyszabású projektnek a megvalósításához.

Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy nem is kaphatott volna szebb ajándékot a megyei színház társulata, amely ebben az évben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, amelynek a múlt század nyolcvanas éveinek a végén átadott otthonában mind ez ideig nem történt komolyabb rekonstrukció.

Vaszil Maruhnics, a színház igazgatója az intézmény történetének rövid ismertetése mellett beszélt a jövő évi tervekről, a magyarországi, a romániai és a lengyelországi kollégákkal történő gyümölcsöző együttműködésről.

A megnyitó beszédeket követően a színház társulata színvonalas előadással köszönte meg, hogy immár európai körülmények között készülhetnek a fellépésekre, s a darabokat, a koncerteket a legkorszerűbb berendezések segítségével mutathatják be.

A műsorban a színház zenekara többek között előadta a Monti-csárdást, valamint részletek hangzottak el népszerű magyar operettekből.

Kovács Elemér

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria