MTI

| 2021. 04. 16. – 15:00 |

Jogellenesnek ítélte egy ausztrál bíróság pénteken a Google Android-felhasználókat érintő helymeghatározási adatkezelését

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Jogellenesnek ítélte egy ausztrál bíróság pénteken a Google Android-felhasználókat érintő helymeghatározási adatkezelését, amellyel a bíróság szerint az internetes óriásválllalat félrevezette a felhasználókat 2017 januárja és 2018 decembere közt.

Az indoklás szerint a felhasználók azt hitték, hogy amikor Android készülékükön beállítják a Google-fiókot, a helyelőzményekre vonatkozó rész az egyetlen beállítás, amely kiadja a Google-nak a helyadataikat, de a fiókhoz egy másik, az adatokat automatikusan eltároló,

alapértelmezésben bekapcsolt applikáció is tartozik, amelyet a felhasználóknak ki kellett volna kapcsolniuk 

-írja az MTI.

A pénteki határozat a Google-t már 2019 októbere óta perlő ausztrál fogyasztóvédelmi hatóságok részleges győzelmét jelenti. A hatóság a döntést fontos győzelemnek nevezte mindazok számára, akiknek fontos az adatvédelem.

A Google részéről azt közölték, a bíróság részben nekik adott igazat, az ítélet elmarasztaló részével azonban nem értenek egyet, és fontolgatják a fellebbezést, valamint hangsúlyozták, hogy a cég mindig is nagy figyelmet fordított a helyadatok felügyeletére, és folyamatosan arra törekszik, hogy többet tegyen ennek érdekében.

Egy canberrai technikai elemzőközpont szerint az ügy a nagyvállalatok általános szerződési feltételeinek átláthatatlanságára világít rá.

"Az emberek nagy részének alig van fogalma arról, mennyi adatukat használja fel a Google és a többi online felület” – áll az intézet igazgatója, Peter Lewis által jegyzett közleményben, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy a legtöbb általános szerződési feltétel elolvasása körülbelül 74 percet vesz igénybe, az értelmezése pedig felsőfokú végzettséget igényel.

A közleményben leszögezték: átfogóbb fogyasztóvédelemre van szükség.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a dúsgazdag emberek radikális életmódváltására is szükség van a klímaváltozás megfékezéséhez – figyelmeztetnek brit szakemberek egy friss jelentésben, amely szerint a legvagyonosabb egy százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy belehalt egy 12 éves amerikai fiú egy TikTok-kihívásba. A 12 éves Joshua Haileyesus halála előtt egy hónapig volt lélegeztetőgépen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!