MTI

| 2021. 04. 16. – 09:30 | Csehország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem ideális megoldás, hogy Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter hétfőn Moszkvába utazik, ahol a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön Prágában.

A Blesk című bulvárlap internetes kiadásában megjelent interjúban Babis azzal érvelt, hogy a vakcinabeszerzés nem tartozik Hamácek munkakörébe,

s ráadásul Csehország már konkrét ajánlattal rendelkezik az oroszoktól a Szputnyik V szállításáról

- írja az MTI.

"A vakcina nem tartozik Hamácek munkakörébe, ez az út nem ideális" - szögezte le Babis.

Hamácek, aki a kisebbik kormánykoalíciós tag, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is, szerdán hozta nyilvánosságra moszkvai útjának tervét. A cseh politikus Moszkvában Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozik.

Andrej Babis az interjúban elmondta: az oroszok már korábban felajánlották a cseheknek, hogy azonnal tudnának mintegy 300 ezer Szputnyik V vakcinát szállítani, az ezt követő három hónapban pedig havonta 150 ezer adagot.

Hamácek és Babis egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy az orosz vakcinával a csehek csak azután oltanának, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta.

Petr Arenberger új cseh egészségügyi miniszter szerint az EMA által eddig jóvá nem hagyott vakcinákat, köztük a Szputnyikot is,

Csehországban egyelőre klinikai teszteléseken próbálhatnák ki.

Az orosz Szputnyik V vakcina beszerzését Csehországban elsősorban Milos Zeman államfő szorgalmazza. Prágában nyílt titok, hogy Jan Blatny volt egészségügyi miniszternek alapvetően Zeman nyomására kellett megválnia bársonyszékétől azért, mert ellenezte, hogy Csehországban az EMA által még jóvá nem hagyott vakcinákat is használjanak.

Csehországban vakcinahiány mutatkozik, ami hátráltatja az oltási folyamatot. A szaktárca statisztikája szerint eddig összesen 2,2 millió vakcinát adtak be az orvosok, mindkét dózist 770 ezer személy kapta meg. Az illetékes cseh hatóságok igyekeznek felgyorsítani az oltást. Prága bejelentette: szívesen megvásárolná Dániától azt az AstraZeneca vakcinamennyiséget is, amelyet a dánok már nem akarnak felhasználni. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

A koronavírus-járvány ugyanakkor az utóbbi hetekben egyre gyengül. Szerdán a cseh kórházakban 4888 covidos beteget kezeltek, ami karácsony óta a legalacsonyabb szám.

A súlyos esetek száma mintegy ezerre csökkent.

Az új igazolt fertőzések száma szerdán 3700 alá csökkent, ami tavaly november óta a legalacsonyabb napi esetszám. A napi elhalálozások száma száz alá esett vissza, két hete még ennek a duplája volt. A járvány lassulását bizonyítja az is, hogy a terjedési mutató egy alatt mozog.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkvában bekérették az amerikai nagykövetet a washingtoni szankciók nyomán. Bekérette az orosz diplomáciai tárca a moszkvai amerikai nagykövetet a Washington által meghirdetett újabb szankciók után - jelentette be Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy fenyegető és destabilizáló, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa elcsatolt Krím-félszigeten - jelentette ki Charles Michel, az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő tanács elnöke csütörtökön.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés