MTI

| 2021. 04. 16. – 08:29 | Lengyelország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Lengyelország nemkívánatos személynek minősítette a varsói orosz nagykövetség három munkatársát - jelentette be csütörtök este a varsói külügyminisztérium, utalva az ország stratégiai szövetségesének tartott Egyesült Államok aznapi hasonló intézkedésére.

 Varsóban csütörtökön a külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet,

és átadták neki a kiutasításról szóló diplomáciai jegyzéket - írja az MTI.

A lengyel fél azzal azzal indokolta meg a lépést, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak.

A közlemény szerint Lengyelország teljességgel szolidáris azokkal a döntésekkel, amelyeket aznap az Egyesült Államok az Oroszországgal fennálló kapcsolatai területén hozott.

"Közösen vállalt, megvitatott szövetségi döntések jelentik a leghelyesebb választ az Oroszországi Föderáció ellenséges lépéseire" - olvasható a lengyel külügyi közleményben.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát,

válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

Ez ügyben a varsói külügyi tárca csütörtökön egy másik közleményt is kiadott, mely szerint Varsó "nagy aggodalommal fogadta" az amerikai kormány által átadott, a SolarWinds nevű szoftver felhasználásával tavaly végrehajtott orosz kibertámadásokra vonatkozó információkat.

E támadások következményei az Egyesült Államokon túl is éreztetik hatásukat, érintik az európai országokat is - olvasható a varsói közleményben.

A kibertérben folytatott ártalmas akciók folyamatos növekedése nemcsak a digitális technológiákat felhasználó intézmények biztonságát és stabilitását veszélyeztetik, hanem negatív hatással vannak sok állam társadalmára, gazdaságára és kormányzására - hangsúlyozza a közlemény.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki csütörtökön, miután Oroszország bejelentette, hogy a jövő héten októberig lezárja a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé külföldi hadi és egyéb hajók előtt hadgyakorlatokra hivatkozva.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a Moszkva ellen csütörtökön bejelentett új amerikai szankciók lényeges vonása, hogy a csomag pénzügyi része nem érinti az orosz szuverén adósságeszközök másodpiaci forgalmazását, és ha ez a jövőben is így marad, a piaci hatás várhatóan korlátozott lesz.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés