MTI

| 2021. 04. 16. – 08:41 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Fenyegető és destabilizáló, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa elcsatolt Krím-félszigeten - jelentette ki Charles Michel, az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő tanács elnöke csütörtökön.

Az Európai Tanács arról tájékoztatott, hogy Charles Michel csütörtök délután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel,

és mély aggodalmának adott hangot az orosz katonai erők mozgása miatt - írja az MTI.

Michel tolmácsolta az Európai Unió "rendíthetetlen támogatását" Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett a nemzetközileg elismert határain belül. Megismételte az unió Oroszországnak intézett felszólítását, amelyben a közösség az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) alapelveinek és a katonai mozgások átláthatósága érdekében aláírt kötelezettségvállalások betartására emlékezett.

Közölte továbbá, hogy az Európai Unió támogatja Franciaországnak és Németországnak a normandiai folyamaton keresztül kifejtett erőfeszítéseit a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásának biztosítására, mint a konfliktus tartós politikai rendezése felé vezető egyetlen utat.

Michel megköszönte Zelenszkij elnök meghívását a krími platform néven Kijev által létrehozni kívánt nemzetközi fórum augusztus 23-ra összehívott alakuló csúcstalálkozójára.

Az Európai Tanács arról is tájékoztatott, hogy az uniós tagországok külügyminiszterei hétfői tanácskozásán eszmecserét folytatnak majd az ukrajnai helyzetről.

A Külügyi Tanács ülésébe videóhívás útján bekapcsolódik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Pravo na vladu című műsorban elmondta, Ukrajna számos nemzetközi partnertől kap katonai segítséget, ha az országban kiújul az ellenségeskedés.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy április 13-án a francia elnök adminisztrációja bejelentette Ukrajna elnöke párizsi látogatásának várható időpontját. Április 16-án, pénteken Emmanuel Macron elnök az Elysee-palotában fogadja Volodimir Zelenszkijt, hogy megvitassák Ukrajna keleti részén, az orosz csapatok az ukrán határ közelében való összevonása által kialakult válságos helyzetet.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés