Közélet | 2021. 04. 17. – 11:11 |
Hnatik Tünde: Sikerült a programban szereplő több elemet is online módszerrel megoldani, amiről korábban még álmodni sem mertünk.

Hirdetés

Immáron két éve a Covid-19 világjárvány megfékezésére hozott intézkedések igencsak korlátozzák az intézmények működését (is). Ezért is tölt el örömmel bennünket, amikor pozitív élményekről számolhatunk be. Hnatik Tünde, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkatársa ezúttal arról tájékoztat, hogy a koronavírus okozta járványügyi helyzet ellenére – természetesen a karantén-intézkedések betartása mellett – több fontos programot sikerült megvalósítani az elmúlt időszakban, hisz a nehéz időkben még inkább szükség van a segítségre.

– Márciusban folyamatosan működött a mozgássérült eszközkölcsönző és javító szervizünk, melynek köszönhetően immár szinte Kárpátalja minden pontján megtalálhatóak ezek az ingyenesen bérbe vehető segédeszközök. Megállás nélkül üzemelt az étkeztetési, s a lehetőségekhez képest a segélyezési programunk is. A roma gyermekek számára kialakított integrációs program vidám nevetéssel tölti meg a szeretetszolgálat épületének falait, miközben a gyermekek játszva tanulnak, készítik el a házi feladatokat és különböző versekkel, énekekkel, mondókákkal gazdagítják tudástárukat.

– És értesüléseink szerint folyamatosak a gyermekfejlesztések is a Health4all! program keretein belül.

– Valóban. Bár a koronavírus miatt sajnos csak kiscsoportos vagy egyéni fejlesztések oldhatóak meg, de ez nem gátolja meg a mindennapi munkát. Sikerült a programban szereplő több elemet is online módszerrel megoldani, amiről korábban még álmodni sem mertünk. Ilyen például a Pető-módszeres fejlesztés, ami rendhagyó az egész világon. A Pető Intézet konduktorai online csatlakoznak a fejlesztésekhez, felügyelik és lektorálják azt, miközben a helyszínen a helyi szeretetszolgálat szakemberei követik az utasításokat és segítik a gyermekeket a feladatok helyes elvégzésében. Online került megrendezésre a szakmaközi teadélután is, amelynek köszönhetően több mint 30 ember tudott beszélgetni a megkülönböztetett bánásmódot igénylő gyermekek közösségbe való integrációjáról, annak elősegítési módjáról, valamint a térségben elérhető lehetőségekről.

– Ünnepek előtt általában élénkebb az élet a máltaiaknál…

– Idén ez kissé visszafogottabb volt és szerényebb, de húsvét közeledtével alkotóműhellyel készültek a szeretetszolgálat munkatársai a fejlesztőprogramunkban résztvevők számára. Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló eseményen a gyerekek különböző képeslapokat, tojásfákat fákat és kopogtatókat, tojástartókat és egyéb kedves apróságokat tudtak készíteni saját maguk és családtagjaik számára, valamint kis apró meglepetésben részesültek. Mindeközben a szüleik megosztották egymással tapasztalataikat a különböző közösségekbe való beilleszkedéssel, és annak elősegítésével kapcsolatban.
Bízunk benne, hogy hamarosan oldódnak a járvány megfékezésére irányuló szigorú korlátozó intézkedések, s ismét gőzerővel folyhat majd a munka a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál is.

Kósa Eszter

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 15. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!