Kárpátinfo hetilap


| 2021. 04. 18. – 08:08 | Kárpátalja |
Bebizonyosodott, hogy a hagyományos – például vizes szalmával, gallyakkal való füstölés – sajnos nem hatékony, mivel hajnalok hajnalán, amikor beköszönt a kemény fagy, nem észlelünk semmilyen széljárást, így csak a tűzhöz közeli fák törzsét melegítjük.

Hirdetés

Időjárásunkban már nem csupán lopakodnak a szélsőségek, hanem egyre nyíltabban jelen is vannak. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a január rendszeresen enyhe, s majd csak a február hoz komolyabb, hosszan tartó lehűlést, hogy aztán a sokszor fagymentes téli éjszakák után a március végi, az április eleji hajnalok kemény mínuszokkal keserítsék meg az életünket. Mert bizony nem csupán a néhány hektárral bíró gyümölcskertészek számára okoz problémát a felborult menetrend. A kertes házak lakói szintén kesereghetnek, mivel idén biztosan nem lesz vidékünkön kajsziszüret. Mint ahogy a fagyok miatt tavaly sem volt.

– Április második hetének minden reggelén kemény mínuszokra ébredtünk.

Akadt olyan település, ahol a hőmérő higanyszála mínusz hat fok alá süllyedt. De a legenyhébb körzetekben is mínusz 2-3 fokot mértek – foglalja össze a mögöttünk hagyott napok kertészek számára negatív időjárási eseményeit Molnár Ádám, a Pro Agricultura Carpatika falugazdásza. – Ilyen több napon át ismétlődő hideget a virágzó kajszifák egyszerűen nem vészelnek át. Mint ahogy a piros bimbós állapoton már túljutott őszibarackfák egy része sem. Bár még nem virágzanak, érzékenyek a fagyra a nagy terméshozamot biztosító újabb nemesítésű szilvafajták is, így náluk szintén komoly terméskiesésre számíthatunk. Rossz hírem van azok számára is, akik körtét termesztenek: ebben a gyümölcsállományban is tarolt a fagy.

– Ez utóbbi meglepően hangzik…

– Ha jól megfigyeljük, láthatjuk, hogy az almával ellentétben a körte fürtökben virágzik. Egy ilyen fürt 4-5 darabból áll, s ebből kifolyólag nagyobb méretű, így könnyebben ki van téve a fagyveszélynek.

– A fagykár ténye mikor állapítható meg?

– Virágzó gyümölcsfák esetében egyértelmű a helyzet, mivel ilyenkor a sziromlevelek megbarnulnak, s két-három napon belül lehullanak. Ugyanerre a sorsra jut a terméketlen magház is.

– A védekezésre nincs mód?

– Bebizonyosodott, hogy a hagyományos – például vizes szalmával, gallyakkal való füstölés – sajnos nem hatékony, mivel hajnalok hajnalán, amikor beköszönt a kemény fagy, nem észlelünk semmilyen széljárást, így csak a tűzhöz közeli fák törzsét melegítjük. Hasonló okok miatt kevésbé hatékonyak a füstpatronok. Az igazán eredményes védekezés az, ha a gyümölcsfáinkat ilyenkor tiszta vízzel folyamatosan permetezzük. Az intenzív gyümölcsösök egy részében már ilyen öntözőrendszer is működik.

– De mit tegyen az egyszerű halandó, kapja fel a háti permetezőgépet?

– Ennek nincs sok értelme, ám egy ködszerűen szóró motoros háti permetezőgéppel már mintegy két tucat gyümölcsfát is meg tudunk védeni még mínusz 5-6 fokos hidegben is. Még egy fontos körülményre hívnám fel a gyümölcsfa-tulajdonosok figyelmét: a hidegben nem járnak a méhek, illetve csak rövid távra röpülnek ki, így célzottan szükséges a kaptárak telepítése a gyümölcsösökben. Tudni kell, hogy a virágok beporzását a molylepkék és más rovarok is el tudják végezni. De ehhez az kell, hogy cukros vizet permetezzünk a virágzó gyümölcsfákra.  Permetlevet úgy készítjük el, hogy 20 deka cukrot elkeverünk 10 liter vízben. Meglepő módon, az öntermékenyülő fajták esetében ilyenkor még a hangyák is besegítenek.

– Hogyan történik a fagykárt szenvedett gyümölcsfák gondozása?

– Bár ebben az idényben nem hoznak termést, a gyümölcsfákat nem hagyhatjuk sorsukra. A növényvédelmi munkálatokat ugyanúgy el kell végezni, nem különben a hajtásválogatást, méghozzá több menetben. Könnyű belátni, hogy ezek plusz költségekkel járnak. A jó hír, hogy cserébe a jövő esztendőben egy jó kondícióban levő ültetvénnyel kezdhetjük az idényt.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Bebizonyosodott, hogy a hagyományos – például vizes szalmával, gallyakkal való füstölés – sajnos nem hatékony, mivel hajnalok hajnalán, amikor beköszönt a kemény fagy, nem észlelünk semmilyen széljárást, így csak a tűzhöz közeli fák törzsét melegítjük.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 15. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés