Politika | 2021. 04. 19. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehország szombaton tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki az országból, mert állításuk szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak és közük volt a 2014-es vrbeticei lőszerraktár robbanáshoz.

Válaszul Oroszország egy nappal később kiutasított húsz cseh diplomatát,

akiknek 24 órájuk van elhagyni az országot - írja az MTI.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap este bejelentette, bekérették az orosz külügyminisztériumba Vitezslav Pivonka cseh nagykövetet, hogy kifejezzék Moszkva „határozott tiltakozását” az orosz diplomáciai képviselettel szembeni „barátságtalan intézkedés miatt”.

A nem kívánatos személlyé nyilvánított cseh diplomaták 24 órát kaptak a távozásra.

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága „nem bizonyított és kitalált ürüggyel” ilyen döntést hozott.

Moszkva a kiutasítást „ellenséges lépésnek” és

az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkva elküldi az amerikai nagykövetet, és kiutasít tíz amerikai diplomatát. Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és ezenkívül kiutasít további 10 amerikai diplomatát - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak pénteken Moszkvában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Lengyelország nemkívánatos személynek minősítette a varsói orosz nagykövetség három munkatársát - jelentette be csütörtök este a varsói külügyminisztérium, utalva az ország stratégiai szövetségesének tartott Egyesült Államok aznapi hasonló intézkedésére.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!