MTI

| 2021. 04. 20. – 10:30 | Lengyelország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A visegrádi csoportot (V4) alkotó országok külügyminiszterei szolidaritásukat fejezték ki az orosz diplomatákat kiutasító Csehországgal - olvasható a lengyel külügyi tárca honlapján hétfőn közzétett közös nyilatkozatban.

Az ismertetett dokumentum szerint a V4 három országának (Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyminiszterei szolidaritásukat fejezik ki a csoport negyedik országa, Csehország által "az utóbbi időben tett lépésekkel" - írja az MTI.

A közös dokumentum annak kapcsán készült, hogy a cseh kormány szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból,

akik a helyi hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Andrej Babis kormányfő azt mondta: megalapozott az a gyanú, hogy az oroszoknak részük volt a 2014-ben a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanásokban.

Válaszul Prága lépésére Moszkva 16 cseh diplomatát és négy követségi alkalmazottat nyilvánított nemkívánatos személynek.

A három visegrádi külügyminiszter "elítél minden olyan tevékenységet, amely fenyegetést jelent a szuverén államok és lakosaik biztonságára" - áll a hétfői nyilakozatban, mely szerint a visegrádiak készen állnak

"a felforgató tevékenységgel szembeni ellenálló képességük további megerősítésére".

Ezt egyrészt nemzeti szinten, másrészt a NATO-szövetségesekkel együttműködve fogják tenni, valamint az Európai Unió keretében is - olvasható a nyilatkozatban.

A V4 soros elnökségét június végéig betöltő Lengyelország már vasárnap este jelezte, hogy támogatja Csehország döntését az orosz diplomaták kiutasításáról.

Varsó múlt csütörtökön minősítette nemkívánatos személynek a varsói orosz nagykövetség három munkatársát, a lépést azzal indokolták, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak.

Aznap Joe Biden amerikai elnök rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre,

és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Oroszország - reagálva az amerikai szankciókra - pénteken azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát. Varsó lépésére pedig Moszkva öt lengyel diplomata kiutasításával válaszolt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az elmúlt évek legnagyobb diplomáciai botránya robbant ki Csehországban. A prágai hírszerzés információi szerint ugyanis az orosz titkosszolgálat állhat egy évekkel ezelőtti, kelet-csehországi robbanás mögött.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszország húsz cseh diplomatát utasítottak ki. A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés