Politika | 2021. 04. 21. – 13:38 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 20-án késő este közzétett videóüzenetében megjegyezte, hogy Ukrajna készen áll a háborúra, de továbbra is diplomáciai úton folytatja a harcot a békéért Donbászon.

„Mi történik ma? Nagy számú orosz csapat koncentrálódik államhatárunk közelében.

Hivatalosan Oroszország ezt képzésnek hívja. Nem hivatalosan az egész világ zsarolásnak nevezi az ilyeneket. Aggaszt-e minket ez? Igen. Követelik-e Ukrajna és nemzetközi partnerei a csapatok kivonását a határainktól? Igen. Végül is az Orosz Föderáció folyamatosan ismétli, hogy békét akar, ugyanakkor megteremti az eszkaláció minden előfeltételét. Ez logikus? Nem.Váratlan? Nem. Ez azt jelenti, hogy az eszkaláció elkerülhetetlen? Nem” – mondta az államfő.

Az elnök szerint azonban Ukrajna nem akar háborút, de kész áll rá.

„Megáll-e Ukrajna diplomatikus módon a békéért folytatott harcban? Soha. Vajon Ukrajna megvédi-e magát, ha történik valami? Mindig. Elvünk egyszerű: Ukrajna nem először kezd háborút, de Ukrajna mindig az utolsókig kiáll” - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az államfő szerint a polgároknak fel kell ismerniük, hogy nemcsak a külföldi csapatok jelentenek veszélyt, hanem az érzelmeink is.

„Háromszor érdemes elgondolkodni azon, hogy szükséges-e ma kategorikusan megbízni az internetes szakértőkben, a „megbízható” médiaforrásokban, az anonim Telegram csatornák „bennfenteseiben” Pletykálnak a kisbuszban, a piacon és a lépcsőházaknál? És ami a legfontosabb: meg kell-e bízni olyan politikusok nyilatkozataiban, akiknek nem az ön érdeke, hanem a szavazata fontos?” - hangsúlyozta.

Elmondása szerint az ukránoknak ma ébereknek kell lenniük, de nem kell félniük.

„Ukrajna-2021 nagyon különbözik az Ukrajna-2014-től. Nem félünk, mert az Ukrajna-21-nek nincsenek illúziói. Érti, ki az igazi barát és testvér. Ki kész segédkezet nyújtani, és ki tud hátba döfni. Ezért Ukrajna-21 megérti az összes lehetséges forgatókönyvet és tudja, mit fog tenni a helyzet bármilyen alakulására reagálva. Nem félünk, hihetetlen seregünk és hihetetlen védőink vannak. Két napot töltöttem velük a fronton az elmúlt héten. Mit mondanak a helyzetről? Megszokták, hogy nem beszélnek, hanem a saját dolgukat teszik” - hangsúlyozta Zelenszkij, akit az Unian.net idéz.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy április 16-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Oroszország megpróbálja provokálni Ukrajnát, és azt akarja, hogy az ukránok féljenek. Zelenszkij nyomásnak véli az orosz csapatok összegyűlését a határ menti területeken. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részt vett egy találkozón az európai kollégáival, és nem látta bennük az Oroszország elleni új szankciók bevezetésének vágyát. Kuleba megjegyezte, hogy az Oroszország elleni jelenlegi ágazati szankciók nem elégségesek.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!