Közélet | 2021. 04. 22. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eddig 3 419 450 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 453 300-an már a második adag vakcinát is megkapták - írja az MTI.

A kormányzati portálon azt írták: 760 967-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytaké 26 001-re, a gyógyultaké 469 592-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 265 374. Kórházban 7507 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 41 857-en vannak, a mintavételek száma 5 205 923-ra nőtt.

Közölték: a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása elengedhetetlen.

A kormány szerdai ülésén hozott döntésekről a csütörtöki Kormányinfón adnak tájékoztatást - írták.

Kiemelték: a járvány megfékezéséért a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát továbbra is kötelező a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, és érvényben marad este 10 órától a kijárási tilalom is.

Hozzátették, hogy az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót - emlékeztettek. A teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek majd nyitva. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítségnek nevezték, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

A kormány emellett május 23-áig meghosszabbította a határellenőrzést,

amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja.

A lépcsőzetes újraindítás első fokozatának intézkedései között említették, hogy a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, a kozmetikák és más szolgáltatók is.

Hétfőtől kinyithattak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai, valamint a felnőttképzésben is lehetséges a jelenléti oktatás és a vizsgák megtartása. A felsősök és a középiskolások május 10-étől térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.

Szabadidős sporttevékenység - a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható, másoktól legalább 1,5 méter távolság betartásával.

A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Közölték: már a 4,3 milliót is meghaladja az oltásra regisztráltak száma, az eddig regisztráltak 70 százaléka pedig már meg is kapta az oltást. Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Minden, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen - hangsúlyozták.

Emlékeztettek: az uniós beszerzésből öt gyártótól - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - várható 24 millió adag vakcina. Ezek közül eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt Magyarország. A Sinopharm-oltóanyagból 1,1 millió, a Szputnyikból 1,3 millió adag érkezett eddig Magyarországra.

Hozzátették: a kínai vakcinából hétvégén várhatóan 600 ezer adag érkezik Magyarországra, ezekkel jövő héten a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon oltanak majd.

Ismertették, hogy a kormány online időpontfoglaló rendszert tesztel, amellyel a regisztráltak a jövő heti, kórházi oltópontokon történő oltásokra foglalhatnak időpontot. A tesztelésben részt vevő regisztráltak csütörtök 16 óráig foglalhatnak időpontot.

Az oltásra jelentkezett idősek több mint 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek 54 százaléka is megkapta már az oltást - jelezték.

Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.

Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van - írták.

Hozzátették: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (138 014) és Pest megyében (105 827) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (42 756), Győr-Moson-Sopron (42 076) és Hajdú-Bihar megye (40 478). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (16 777).

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 143,5 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Frankfurtból indult útjára az első Moszkvába tartó német vakcinatúra. Nagyjából ötven ember vett részt  rajta.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!