Közélet | 2021. 04. 22. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Szédületesen emelkedik a koronavírus-fertőzöttek napi száma Indiában: a járvány második hullámában 24 óránként csaknem 300 ezer új esetet regisztrálnak, miközben az első hullámban, 2020 szeptemberének közepén a fertőzésszám még a napi 100 ezret sem érte el.

Egy 58 éves férfi a mentőautóban halt meg, miközben kórházról kórházra szállították. Helyhiány miatt négyben utasították el felvételét, így végül nem tudták megmenteni az életét - írja az Index.

„Szívszorító nap volt" - emlékezett vissza fia, Kanwaljit Singh. 

Az Indiában népszerű színész meggyőződése, hogy édesapja most is élne, ha idejekorán kezeléshez jutott volna. De senki sem segített: sem a rendőrök, sem az egészségügyi hatóságok, sem a kormányzat – mondta a BBC-nek.

Uttar Pradesben válságosra fordult a helyzet

India legnépesebb északi tagállama Uttar Prades 240 millió lakosával. Önálló országként a világ öt legnépesebb államai közé kerülhetne be – többen élnek itt, mint Pakisztában vagy Brazíliában. Viszonylag jól vészelte át az első hullámot: tavaly óta csupán 850 ezer fertőzöttet, és népességarányosan nagyon kevés, 9830 halottat regisztráltak.

A járvány második hulláma és a mutálódó koronavírus azonban térdre kényszerítette a Nepállal szomszédos indiai államot. Az indiai variáns tüskéi két helyen is módosultak, a vírus így nemcsak gyorsabban terjed, de ellenállóbb is a vakcinákkal szemben. A szakemberek szerint ma már az ország egyes területein a megbetegedések 60 százalékát ez a variáns okozza. Az új törzs ráadásul aggasztóan gyorsan terjed a világban is: Angliában, Németországban, Dániában és Belgiumban is azonosították már.

Az indiai tesztközpontok túlzsúfoltak, a kórházak bejáratánál visszafordítják a betegeket, a halottakat égető máglyákat a nap 24 órájában nem oltják el Lucknow-ban, a tagállam székvárosában. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában egyébként vészesen terjed a járvány; naponta csaknem 300 ezerrel nő a regisztrált fertőzöttek száma.

Elképzelhetetlen állapotok uralkodnak – mondta Davinder Prasad. A Nagy-Britanniában élő férfi szívrohamot szenvedő nővérét látogatta meg, és az utolsó pillanatban, a határok lezárása előtt tért vissza Indiából.

„Hogyan lehet betartani a távolságtartás 2 méteres szabályát egy túlzsúfolt országban? India 1,3 milliárd lakosa 2 méteres távolságtartással lefedné az egész földet” – mondta kissé túlozva, savanyú mosollyal Prasad, aki szerint hazájára minden idők legsúlyosabb válsága vár.

Fojtogató oxigénhiány

Huszonketten haltak meg a Mumbaihoz közeli, nyugat-indiai Nashik kórházában, ahol szivárgott a központi oxigéntartály. Az áldozatok fele, 11-en épp lélegeztetőgépre voltak kötve, amikor a szivárgás miatt leállt az oxigénellátás.

Egészségügyi oxigénhiány fenyegeti a főváros, Új-Delhi kórházait, ahol az utolsó készleteket élik fel. A koronavírus „vihara” tombol – jelentette ki Narendra Modi. Új-Delhiben egy hétig tartó szigorú korlátozásokat rendeltek el.

A miniszterelnök közölte: a szövetségi kormány minden megtesz annak érdekében, hogy növelje a kórházi kapacitásokat, és ellássa a kórházakat a szükséges, vírusellenes gyógyszerekkel, illetve a létfontosságú oxigénnel.

„India nem tanult más országok, Brazília vagy az Egyesült Királyság példájából" - ezt állítja Bhramar Mukherjee. 

A Michigani Egyetem biostatisztikusa szerint Indiát teljesen felkészületlenül érte a járvány újabb hulláma.

Szinte az ország teljes területén tombol a járvány – állapítja meg a The Times of India. Az országban eddig összesen 182 ezer áldozata volt a koronavírus-fertőzésnek.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 143,5 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Frankfurtból indult útjára az első Moszkvába tartó német vakcinatúra. Nagyjából ötven ember vett részt  rajta.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!