Mozaik | 2021. 04. 22. – 18:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Amazon néhány USA-ban lévő üzletében már elérhető a rendszer, de a közeljövőben a tervek szerint több kiskereskedő boltjában, irodaházakban és rendezvényeken is megtalálható lesz.

Az Amazon kiskereskedelmi óriás az online térből - úgy tűnik - egyre inkább az offline valóságba terjeszkedik. Jeff Bezos cége sorra nyitja üzleteit a világ lelkülönbözőbb városaiban - írja az Origo.

Ez önmagában még nem lenne nagy hír, azonban azzal, hogy az Amazon minden üzletébe valamilyen különleges okos-technológiát csempész, mégis eléri,

hogy az emberek kígyózó sorokban tolongjanak a boltjai előtt.

Ezúttal egy új fizetési módot mutatott be az amerikai Whole Foods üzleteiben. Az Amazon One nevű biometrikus technológia lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy úgy fizessenek, hogy a tenyerüket csupán egy monitor fölé helyezik.

Az innováció már elérhető az élelmiszerlánc Madison Broadway üzletében, Seattle-ben, Washingtonban és további hét másik helyszínen is tervezik a bevezetését a jövő hónaptól.

Csupán egy nakkártyás regisztrációra van szükség az első belépéskor, utána a vásárlók már egyszerűen, csupán a tenyerük gyors szkennelésével is fizethetnek.

Az Amazon One rendszere egyedi tenyérnyomatot hoz létre minden ügyfél számára, amelyet társít annak hitelkártyájához.

Dilip Kumar, az Amazon ügyvezetője elmondta, a társaság célja, hogy egy komplett „just walk out" technológiát kínáljon és egy futurisztikus szolgáltatáscsomagot építsen ki a többi kiskereskedő számára, miközben esettanulmányként mutatja be azt a saját üzleteiben.

Az ígéretük szerint a monitorok, érzékelők, kamerák és okos fizetőrendszerek segítségével felgyorsulna a be- és kiléptetés,

csökkenne a munkaerőigény, megnövekedne a boltok kapacitása is, így pedig több vásárlóra és nagyobb profitra tehetnének szert a kereskedők.

Az időzítés mindenesetre jó, mert így egy érintés nélküli fizetési mód vonzó lehetőség a Covid-19 járvány idején.

Ráadásul, míg más biometrikus technológiákra épülő fizetési rendszerek, mint például az arcfelismerés számos adatvédelmi aggályt vetnek fel, addig az innováció esetében ez nem jelentene problémát.

Felmerül a kérdés azonban, hogy azok üzletláncok, amelyek az Amazont versenytársnak tartják, akarnak-e üzletet kötni a technológiai óriással. Erre az ügyvezető úgy reagált, hogy az Amazon jelenleg több potenciális partnerrel is tárgyal és meglehet, hogy a tenyér alapú azonosítás a jövőben nem csak a boltokban jelenhet meg, hanem az irodai belépőkártyákat és a rendezvényjegyeket is helyettesítheti.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy megváltoztatta a trópusi esőerdők szerkezetét a 66 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódás - állapította meg Kolumbiából származó fosszíliák vizsgálata során egy nemzetközi kutatócsoport.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a Facebook új funkciója a hangalapú beszélgetést hozza előtérbe. A közösségi médiaoldal alapvetően a szöveges üzenetváltást helyezte eddig előnybe, habár hívások indítására így is volt lehetőség.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!