Események | 2021. 04. 27. – 12:51 |
Fotó: a Kárpátaljai Vámhivatal Facebook-bejegyzése

Hirdetés

Április 27-ére virradóan Csapon a magyar-ukrán ellenőrző ponthoz egy 46 éves férfi érkezett egy lengyel rendszámú Van Hool márkájú autóbusszal.

Az úgynevezett vörös folyosón végzett vám- és határellenőrzés során a sofőr a nyilatkozatban 48 férőhelyes, többnyire használt áruval teli poggyász jelenlétét jegyezte be.

Az illető szóbelileg elmondta, nem szállít tilos vagy korlátozott mennyiségű árut.

A csomagtér ellenőrzése során azonban az ellenőrök külföldi gyártmányú új árut találtak, amely egy kartondobozban, egy utazótáskában és egy bevásárló táskában volt.  

Az előzetes becslések szerint a be nem jelentett áruk értéke meghaladja a 15 ezer eurót.  

Mivel azok az áruk (kivéve a jövedéki termékeket), amelyek összértéke nem haladja meg az 500 eurónak megfelelő összértéket, és amelyek össztömege nem haladja meg az 50 kg-ot, nem vámkötelesek.

A vámáru-nyilatkozatban fel nem tüntetett áruk között HERMES, Brunello Cucineli női cipők (amelyek hozzávetőleges költsége több mint ezer euró az interneten), Saint Laurent (1800 euró), Fendi (1600 euró), CHANEL (5200 euró) márkájú női táskák, CHANEL márkájú telefontok (1200 euró), valamint 76 különböző biológiai adalékanyag és 48 darab vércukorszint mérő volt, amelynek összköltsége meghaladja a 4 ezer eurót. 

Nyilvánvaló, hogy az árukat Ukrajnába a vám megfizetésének elkerülése érdekében kereskedelmi célokból hozták be.

A fuvarozó nem ismerte el saját tulajdonának a talált árut.  

A vámosoknak elmondta, hogy idegenek kérésére Franciaországból Csernyivcibe kellett elszállítania a csomagokat.

A vámosok lefoglalták az árut, az esetet pedig jegyzőkönyvezték – olvashatjuk a Kárpátaljai Vámhivatal Facebook-oldalán.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy több ezer dollár értékű márkás ruházatot foglaltak le Csapon. A vámellenőrzéshez a férfi a vörös folyosót választotta, s a vámáru-nyilatkozatban használt ruházattal teli 17 poggyászhelyet jegyzett be.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy körözött kárpátaljai férfit tartoztattak fel Csapnál. A csapi ukrán-magyar határátkelőhelyen egy körözött férfit vettek őrizetbe, akit az ukrán rendvédelmi szervek több bűncselekmény elkövetésének gyanúsítanak.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!