MTI

| 2021. 04. 27. – 09:00 |

"Logikátlan és minden alapot nélkülöz" Oroszországnak az a döntése, amellyel nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai ukrán nagykövetség egyik diplomatáját

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

"Logikátlan és minden alapot nélkülöz" Oroszországnak az a döntése, amellyel nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai ukrán nagykövetség egyik diplomatáját, amelyre Kijev válaszul hamarosan szintén ki fog utasítani az országból egy orosz diplomatát - közölte hétfőn Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő.

"Ez újabb provokáció Oroszország részéről az ottani ukrán külképviseletek munkatársai ellen"

- idézte az UNIAN hírügynökség a szóvivőt, aki hozzátette: "ez a döntés is megerősíti, Oroszország azt az utat választotta, hogy tovább nehezíti kapcsolatait Ukrajnával", írja az MTI.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán válasz erre a provokációra "nem fog sokáig váratni magára".

"A külügyminisztérium a viszonosság elve alapján hamarosan bejelenti egy orosz diplomata kiutasítását Ukrajna területéről" - jelezte Nyikolenko.

Április 19-én jelentette be az ukrán külügyminisztérium, hogy nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította az országból a kijevi orosz nagykövetség egyik tanácsadóját. Ez válaszlépés volt arra, hogy az orosz fél április 16-án - titkos információk gyűjtésével meggyanúsítva - őrizetbe vette,

majd kiutasította Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzult.

A konzul elleni intézkedést Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes utóbb egy tévéműsorban provokációnak nevezte. Közölte, hogy Moszkva nemtetszését fejezte ki, amiért az ukrán konzul kiutasítására válaszul Kijev egy magasabb rangú orosz diplomatát utasított ki.

"Már kaptunk egy zsarolást, miszerint ha ragaszkodunk a nagykövetség, nem pedig egy konzulátus alkalmazottjának nemkívánatos személlyé nyilvánításához, akkor ők (az orosz fél) kénytelenek lesznek úgyszintén nemkívánatosnak minősíteni és kiutasítani a moszkvai ukrán nagykövetség egyik munkatársát" - fejtette ki akkor a külügyminiszter-helyettes.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Olekszandr Daniljuk, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ex-titkára az Ukrajna 24 tévécsatorna egyik műsorában kijelentette, hogy Oroszország nem mondott le Ukrajna elfoglalásának terveiről.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Csehország, Szlovákia és balti államok után Románia is kiutasított hétfőn egy orosz diplomatát. A román külügyminisztérium (MAE) közleménye szerint a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese azért vált nemkívánatos személlyé Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!