Politika | 2021. 04. 27. – 11:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Emmanuel Macron francia államfő "súlyos aggodalmának" adott hangot a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapota miatt, és az "alapjogok tiszteletben tartására" kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt telefonbeszélgetésükön - közölte hétfőn a francia elnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen a francia elnök szolidaritását fejezte ki európai partnereinek a Moszkva által kiutasított európai diplomaták ügyében - írja az MTI.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus pénteken bejelentette, hogy abbahagyja az éhségsztrájkot,

amelyet három héttel korábban a fogvatartási körülményei elleni tiltakozásul kezdett.

Az elítélt politikus március 31-én kezdett éhségsztrájkot a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesült megfelelő orvosi ellátásban. Csütörtökön vált ismertté, hogy kedden egy vlagyimiri polgári kórházban több szakorvos - idegsebész, nefrológus (veseszakértő) és neurológus - is megvizsgálta.

Leleteit eljuttatták a kezelőorvosaihoz, akik csütörtökön a Mediazona ellenzéki portálon közzétett közös felhívásban arra kérték Navalnijt, hogy fogadja el a kompromisszumot, és haladéktalanul fejezze be az éhségsztrájkot, amely károsíthatja az egészségét, és a halálát is okozhatja.

Hétfőn egy moszkvai bíróság felfüggesztette az ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és az úgynevezett regionális Navalnij-törzsek működését.

A felfüggesztés a szervezetek ellen szélsőségesség címén indított kereset elbírálásáig érvényes.

Emmanuel Macron az "Oroszország által kiutasított európai diplomaták miatt kifejezte Franciaország szolidaritását európai partnereinek" - hangsúlyozta az Elysée-palota.

Az elmúlt hetekben az európai országok és Oroszország kölcsönösen sorozatosan utasítottak ki diplomatákat.

Hétfőn az orosz külügyminisztérium az olasz katonai attasé helyettesét, a haditengerészeti attasét nyilvánította nemkívánatos személynek. A lépést Moszkva ellenintézkedésnek minősítette az olasz hatóságoknak a római orosz katonai attaséval szemben meghozott "barátságtalan" és "indokolatlan" intézkedéseire.

Csehország korábban 18, hírszerzéssel megvádolt orosz diplomatát utasított ki korábban, amire válaszul Moszkva is húsz cseh diplomatát szólított fel távozásra, amire válaszul több európai ország is bejelentett kiutasításokat, kifejezve a szolidaritást Csehországgal.

A telefonbeszélgetés során a francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy

"jóhiszeműen és tartósan kötelezze el magát az Ukrajnával való feszültség csökkentésében,

az ukrán határ közelébe hozott nehézfegyverzet és csapatok teljes kivonásával, a tűzszünet egyértelmű megerősítésével és a párbeszéd hiteles újraindításával" - jelezte a francia elnöki hivatal.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy megkezdődött a Krímbe hadgyakorlatra átdobott katonai erők kivonása.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkva kiutasította az ukrán nagykövetség egyik munkatársát. Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította az ukrán nagykövetség egyik alkalmazottját - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy "logikátlan és minden alapot nélkülöz" Oroszországnak az a döntése, amellyel nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai ukrán nagykövetség egyik diplomatáját, amelyre Kijev válaszul hamarosan szintén ki fog utasítani az országból egy orosz diplomatát - közölte hétfőn Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!