Kárpátinfo hetilap


| 2021. 04. 29. – 18:30 | Kárpátalja |
A csodás természeti környezet, az épített örökség kiemelkedő darabjai, termálvizeink és boraink, no és a legendás kárpátaljai vendégszeretet miatt igencsak vonzó célponttá vált ez a vidék. Nem véletlen, hogy Ukrajnában Kárpátalja fogadja a legtöbb turistát.

Hirdetés

Mivel a szigorú járványügyi szabályok miatt a húsvéti nagyböjtöt megelőző napokban nem lehetett megrendezni a Magyar Konyha Hete rendezvénysorozatot, a szervezők úgy döntöttek, hogy a megyében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gasztronómiai alkalmat ezúttal május közepén, 14. és 16. között tartják meg. A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) irányítói ezzel kívánják elősegíteni a vendéglátóipari szakma, a családi pincészetek és egyben az egész turisztikai ágazat újjáélesztését. Ezúttal húsz étterem, vendégház, borászat csatlakozott a kezdeményezéshez, amely remek alkalom arra, hogy a szakácsok elkészítsék a magyar népi gasztronómia legízletesebb fogásait, és az új idők szavát meghallva újítsanak, s bizonyítsák ezen a téren is a kreativitásukat.

Kilenc évvel ezelőtt elsősorban abból a célból indítottuk útjára a Magyar Konyha Hetét, hogy a vendéglátóhelyeken elkészüljenek a nagy- és dédszüleinktől megörökölt finom ételek, hogy a hagyományokat megélve megőrizzük és átadjuk azokat az utánunk következő nemzedékek számára, fogalmazott Csizmár Sarolta, a KMTT elnökhelyettese azon a sajtótájékoztatón, amelyen a rendezvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertették a média képviselőivel. Az újságírókkal való találkozóra Szürtében, az Italia snack and Pizza étteremben került sor. Mostanra már nem csupán a helybéliek, hanem a hozzánk látogató turisták körében is igencsak népszerű ez az alkalom. S ez nem véletlen. Mert a magyar konyha remekei, a magyar ízvilág olyannyira más és könnyen megszerethető a többségi nemzet tagjai számára, hogy az önálló turisztikai attrakciónak minősül. Csizmár Sarolta arról tájékoztatott, hogy idén a kezdeményezéshez csatlakozó éttermek május 14-én torkos pénteket tartanak, amikor is az erre az alkalomra készített ételek féláron megvásárolhatók.

Szombaton és vasárnap ezeket 25%-os kedvezménnyel rendelhetik meg a vendégek. Hogy megkönnyítsék a szolgáltatók dolgát, a szervezők tizenötféle levest és ugyanannyi főételt ajánlottak elkészítésre. A KMTT honlapján valamennyi érintett vendéglátóhely menüsoráról részletes tájékoztatás olvasható, természetesen az árakat is beleértve. A tanács munkatársai elkészítették azokat a plakátokat, amelyeken a programban résztvevő valamennyi étterem, borászat, vendégház neve, elérhetősége és a kínált szolgáltatások köre elolvasható. A széleskörű tájékoztatás érdekében ezeket mind a húsz étteremben kifüggesztik.

Kárpátalja egyik húzóágazata a turizmus, amely az elmúlt bő esztendő alatt óriási veszteségeket szenvedett el, emlékeztetett rá Barta József, a kezdeményezést felkaroló KMKSZ alelnöke. Aki elmondta, hogy a mihamarabbi újraindítás nagyon fontos, hisz ezen az érintett családok ezreinek egzisztenciája múlik. A csodás természeti környezet, az épített örökség kiemelkedő darabjai, termálvizeink és boraink, no és a legendás kárpátaljai vendégszeretet miatt igencsak vonzó célponttá vált ez a vidék. Nem véletlen, hogy Ukrajnában a mi megyénk fogadja a legtöbb turistát. Az ide látogatók megismerkedhetnek a magyar népi gasztronómia remekeivel. Ezekben visszaköszönnek azok az ízek, amelyek az itt élő népekkel – ruszinokkal, ukránokkal, románokkal, szlovákokkal stb. – való együttélés során alakultak ki, formálódtak és nyerték el egyedi jellegüket, emelte ki az alelnök. Barta József annak a reményének adott hangot, hogy a személyes találkozások elmélyíthetik a két nép – az ukrán és a magyar barátságát –, s erre most igencsak nagy szükség van.

A házigazda Pásztornyicki László, az Italia snack and Pizza étterem tulajdonosa arról beszélt, hogy a Magyar Konyha Hete idén komoly kihívás és próbatétel. Nem mindegy ugyanis, hogy miként sikerül megszólítani a vendégeket s kialakítani az új vendégkört. Vendéglátással foglalkozó barátaimmal, ismerőseimmel sokat beszélgettünk az elmúlt hetekben arról, hogy mindazt, amit a koronavírus-járvány a mögöttünk hagyott bő egy év alatt tönkretett, újjá kell építeni, méghozzá úgy, hogy az új kihívásokra megfelelő választ adunk, mondta.

Végül Csizmár Sarolta a média képviselőit arról tájékoztatta, hogy a KMTT a megalakulása óta eltelt öt év során felvállalta a kárpátaljai vendégházak minősítését, számos tanfolyamot szervezett falusi vendéglátók és idegenvezetők számára, részt vállalt közel egytucat fesztivál szakmai előkészítésében, és olyan kiadványokat jelentetett, jelentet meg, amelyek az egységes kárpátaljai turisztikai brend kialakítását segítik elő.

A meghitt hangulatú alkalom nyitányaként a Szürtei kistérség kultúrházának (igazgató Ignác Mária) Orchidea tánccsoportja magyarbődi és marosszéki táncokat adott elő magas szakmai színvonalon.

Kovács Elemér

 

Hirdetés

  • A csodás természeti környezet, az épített örökség kiemelkedő darabjai, termálvizeink és boraink, no és a legendás kárpátaljai vendégszeretet miatt igencsak vonzó célponttá vált ez a vidék. Nem véletlen, hogy Ukrajnában Kárpátalja fogadja a legtöbb turistát.
  • A csodás természeti környezet, az épített örökség kiemelkedő darabjai, termálvizeink és boraink, no és a legendás kárpátaljai vendégszeretet miatt igencsak vonzó célponttá vált ez a vidék. Nem véletlen, hogy Ukrajnában Kárpátalja fogadja a legtöbb turistát.
  • A csodás természeti környezet, az épített örökség kiemelkedő darabjai, termálvizeink és boraink, no és a legendás kárpátaljai vendégszeretet miatt igencsak vonzó célponttá vált ez a vidék. Nem véletlen, hogy Ukrajnában Kárpátalja fogadja a legtöbb turistát.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 18. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés