Kárpátinfo hetilap


| 2021. 04. 29. – 07:59 | Kárpátalja |
Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Amint Kárpátalján eny­hültek a karan­tén­szabályok, a Nagy­­beregi Tájház ismét megtelt élettel, vidám gyermekzsivallyal. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) szervezésében, a Hagyományok Háza Kár­­pátaljai Kirendeltsége szakmai partnerségével és a Csoóri Sándor Alap támogatásával ezúttal a májusi ünnepekre készítették fel az ide látogatókat. A Beregszászi Kossuth Lajos Líceum ötödikesei anyák napi ajándékot készítettek, illetve a májusfaállítás szokásával ismerkedtek.

Az érdeklődő iskolásokat Gál Adél, a PCS munkatársa köszöntötte, aki abbéli örömének adott hangot, hogy immáron második alkalommal tarthatnak jelenléti foglalkozást a tájházban. Ezen a napon – az anyák napjára készülve – Derceni Lévai Irénnel szalvétából készítettek pünkösdi rózsát, Papp Viktóriával pedig nemezeltek: ezúttal karkötő, fülbevaló került ki a szappanos kezek alól, miközben megismerkedtek a nemezelés hagyományával, ezzel kapcsolatosan pedig az ősmagyarság életmódjával is.

A résztvevők megtekintették a tájház botanikus kertjének növényeit, kipróbálták azokat a népi játékokat, amivel itt szeretettel ismertetik meg a gyerekeket. Örömmel tölti el az ember szívét, amikor látja, mennyire élvezi a komputerek, okostelefonok világában felnövő generáció is a diótörést, a csigahúzást, a célbadobást, a szekerezést, a gólyalábazást stb. A foglalkozás végén a gyerekek színes szalagokkal feldíszítették a májusfát, amit a tájház bejáratánál fel is állítottak.

A májusfaállítás szokásáról Gál Adél mesélt a jelenlévőknek. Örömmel konstatálta, hogy ez a több évszázaddal ezelőtt keletkezett szokás ma is élő hagyomány: Kárpátalja számos településén állítanak a legények szívük választottjának májusfát, ami egyébként a tavasz jelképe, és szorosan kapcsolódik a pünkösdi hagyományokhoz is, mondta.  

És ezúttal sem maradt el a gasztronómiai élvezet: Olasz Piroska, a tájház nagyszerű szakácsa finom fánkkal kedveskedett a gyerekeknek, amit ők igencsak nagy élvezettel fogyasztottak el.

Az autóbuszban hazafelé még sokáig meséltek az itt szerzett élményekről, s valószínűleg otthon szüleiknek is beszámoltak azokról. Reméljük, hogy ezek a foglalkozások bennük, velük tovább éltetik kedves hagyományainkat is.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Újra élet költözött a Nagyberegi Tájházba
  • Újra élet költözött a Nagyberegi Tájházba
  • Újra élet költözött a Nagyberegi Tájházba

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 18. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés