Politika | 2021. 04. 29. – 13:12 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán radikális MKU ifjúsági szervezet 16 követőjét vették őrizetbe Oroszország több régiójában - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a gyanúsítottak erőszakos bűncselekmények részesei,

akik szélsőséges propagandatevékenységet folytattak, valamint közigazgatási épületek felrobbantására és fegyveres támadásokra készültek - írja az MTI.

Az őrizetbe vételek Irkutszk, Krasznodar, Szaratov, Tambov, Tyumen, Csita, Anapa, Puscsino és Pereszlavl-Zalesszij területén történtek.

A házkutatások során a hatóságok hidegfegyvereket, elektronikus adathordozókat és kommunikációs eszközöket foglaltak le, amelyeken a terrortámadáshoz felhasználható eszközök előállítására vonatkozó utasítások, valamint már megtörtént és tervezett terrorista és szélsőséges bűncselekményekre vonatkozó információk szerepeltek.

A nyomozók már elkövetett erőszakos támadásokról készített videofelvételeket foglaltak le, amelyek kópiáit az MKU vezetőjének, Jegor Krasznovnak is elküldték. Az FSZB szerint az elfogott szélsőségesek tevékenységét Krasznov Ukrajnából koordinálta, konkrét utasításokat adott számukra,

és terrorcselekmények elkövetésére szólította fel őket.

A fokozatosság jegyében először szélsőséges falfeliratok felvitelére, aztán hajléktalanok és ifjúsági szubkultúrák képviselőinek megtámadására vette rá őket, a későbbiekben pedig hivatalos személyek elleni fegyveres támadásra és középületek felgyújtására vagy felrobbantására.

A videódokumentáció révén az érintettek függő helyzetbe kerültek az MKU-tól.

Az FSZB március 19-én arról számolt be, hogy felszámolta az MKU egy 14 tagú, a Fekete-tenger partján fekvő Gelendzsikben aktív sejtjét.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok a NATO-t a biztonság és stabilitás forrásának tekintik, Ukrajna szervezetbe történő belépéséhez idő kell, de az nem a fantázia szüleménye – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter a BBC World News HARDtalk című interjúműsorában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy ha Oroszországon és a délkelet-ukrajnai szakadárokon múlik, el lehet kerülni a háborút a Donyec-medencében - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, szerdán közölt interjúban.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!