Karpat.in.ua
| 2021. 04. 06. – 10:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij elnök sajtótitkára kijelentette, hogy Ukrajnában létezik egy úgynevezett ukrán orosz nyelv, amely szintén része hazánk kulturális sokszínűségének.

Elmondása szerint az orosz nyelv nem monopólium, nem kizárólag Oroszország „tulajdona”,

fejezte ki véleményét a „Dom” tv-csatornának adott kommentárjában - írja a Karpat.in.ua.

„Oroszország nincs monopolista helyzetben az orosz nyelv kapcsán. És itt az ideje, hogy mi magunk demonopolizáljuk az orosz nyelvet. Hangosan kell kijelenteni, hogy Ukrajnában létezik egy „ukrán” orosz nyelv… Az ukrán, mint az identitás, ami sokkal nagyobb jelenség, mint az Oroszországgal szembeni ellenállás. És ettől vagyunk mi gazdagok. Az orosz, pontosabban az ukrán orosz pedig része hazánk kulturális sokszínűségének” – jegyezte meg Mendel.

A szóvivő meg van győződve arról, hogy a nyelvkérdést „egyes politikusok nyíltan alkalmazzák spekulációk és konfliktusok megszervezésére”,

különösen a választások időszakában.

„A nyelvkérdéssel való spekuláció képmutató módja a politikai támogatók megtartásának… A 2019-es választási kampány közepette elfogadott nyelvtörvény nem hozta meg a várt eredményt, nem tért át az egész ország az ukrán nyelv használatára. Viszont azon régiók politikai kedvencei, ahol többnyire az orosz nyelven beszélnek, minden sarkon az állami ukrán nyelv erőszakos kényszerítéséről kezdtek el beszélni” – mondta az elnök szóvivője.

Egyben kihangsúlyozta, hogy természetesen meg kell védeni az ukrán nyelvet, ugyanakkor az állampolgárokat is meg kell védeni – „és nem számít, hogy milyen nyelvet használnak a hétköznapi életben, mert a legnagyobb érték – az ember”.

Mendel úgy véli, hogy egyes ukránok a nyelvért folytatott küzdelmükben egyfajta gyűlöletet keltenek a társadalomban.

„Nem lehet gyűlölettel küzdeni a jó ügyért, kényszeríteni az embereket a nyelv szeretetére, és a múlt jogszerű mesterséges módszereivel a hazafiakat jóra és rosszra osztani. Itt az ideje, hogy Ukrajna felülkerekedjen a nyelvkérdésen, és a »legjobb hazafi – az ukránul beszélő hazafi« síkjáról lépjen át a párbeszédre arról, hogy miként tudna a társadalom egyesülni és elfogadni egymást” – tette hozzá Mendel.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán hadsereg Európa valódi védőpajzsává vált az utóbbi években. Az ukrán Fegyveres Erők az utóbbi évek során Európa valódi védőpajzsává váltak, Ukrajna pedig tevékenyen hozzájárul az euroatlanti biztonság erősítéséhez – írta Ruszlan Homcsak vezérezredes, hadsereg-főparancsnok a NATO megalakulása 72. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozatában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy telefonon beszélt az amerikai és az ukrán elnök a Donyec-medencei válságról. Megvolt az első telefonbeszélgetés Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök között pénteken, amely alatt elsősorban a nemrég kiéleződött Donyec-medencei fegyveres konfliktusról folytattak eszmecserét - hozta nyilvánosságra az ukrán államfő a Twitteren.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés