MTI

| 2021. 05. 10. – 17:30 | Oroszország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Épen és egészségesen előkerült az az orvos, aki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust kezelte az ellene tavaly nyáron elkövetett mérgezés után, és három nappal ezelőtt eltűnt az erdőben a szibériai Omszk megyében – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Alekszandr Murahovszkij egy Baszli nevű falu közelében került elő, maga lépett kapcsolatban a helyi lakókkal - írja az MTI.

Állapota kielégítő, de kórházban kivizsgálják.

Murahovszki egy, Omszktól 270 kilométerre lévő erdei vadásztáborból indult el pénteken quadjával, és azóta senki se látta. Ismerősei egy napon át keresték, majd bejelentették eltűnését a rendőrségen. A mentőegységek helikopterek, drónok segítségével keresték. Rendőrök és gárdisták is kutattak utána, önkéntesek segítségével.

Vasárnap mintegy 6,5 kilométerre a vadásztábortól rábukkantak a quadjára egy mocsárban, de őt nem találták.

A 49 éves Murahovszkij főorvos volt abban a kórházban, ahová tavaly augusztusban beszállították Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva útvonalon közlekedő repülőjáraton, és emiatt a gép egészségügyi okból kényszerleszállást hajtott végre Omszkban.

A férfit tavaly novemberben kinevezték a megye egészségügyi miniszterévé, de képviselő is volt Omszkban, illetve tagja volt az Egységes Oroszország kormánypártnak.

Navalnij ellen mérgezéses merényletet követtek el, amelyet túlélt és németországi kezelésben részesült. Szervezetében több európai laboratórium novicsok típusú halálos idegmérget mutatott ki.

Az ellenzéki politikus azt állította, hogy megmérgezése mögött a Kreml áll, amit az orosz kormány következetesen visszautasít. Hazatérése után azonnal letartóztatták és bebörtönözték, amiért távolléte alatt nem jelentkezett rendszeresen a hatóságoknál egy ellene korábban hozott felfüggesztett börtönbüntetéssel összefüggésben.

Szerinte az az ítélet is politikai indíttatásból született.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy eltűnt a Navalnijt korábban kezelő egyik orvos. Alekszandr Murahovszkij, az omszki első mentőkórház főorvosa egy erdei vadásztáborból indult el pénteken terepjáróval, és azóta senki sem látta.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy újabb büntetőeljárás indult Navalnij ellen. Az állampolgári jogokat sértő nonprofit szervezet létrehozása címén büntetőeljárást indított Alekszej Navalnij ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), a fellebbviteli bíróság pedig csütörtökön helybenhagyta az ellenzéki politikus ellen egy világháborús veterán megrágalmazása címén korábban kiszabott pénzbírságot.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!