MTI

| 2021. 05. 10. – 17:00 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában hétfőre kevesebb, mint háromezer, a megelőző napinál mintegy két és félezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, s az elhunytak száma sem érte el a 120-at, ami hosszú ideje a legalacsonyabb napi halálozás.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 2817 új esettel 2 122 327-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma - írja az MTI.

A csökkenés a napi fertőzöttszámban a korábbi napokhoz képest ugyanakkor - szakemberek szerint - lehet átmeneti,

mert hétvégeken és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

Az elhunytak száma 119-cel 46 393-ra emelkedett. Ez is jelentős csökkenés, mert a megelőző napon még 193, azelőtt pedig több napon át 370 fölötti volt a halálos áldozatok száma. Eddig 1 768 753-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint kilencezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 6300-zal, 307 062-re.

Kórházba most a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb, 1414 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző két napban számuk még több mint ezerrel magasabb, azt megelőzően pedig legalább a duplája volt.

A legtöbb új beteget, 449-et, ismét az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebbnek számító területén, a fővárosban, Kijevben 101 új beteget regisztráltak Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint.

Velük együtt az igazolt fertőzöttek száma Kijevben mostanra meghaladta a 199 ezret, az elhunytaké nyolccal 4826-ra nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte a Facebookon, hogy vasárnap este újabb félmillió dózis Coronavac nevű vakcina érkezett meg a kínai Sinovac gyártótól. Emlékeztett arra, hogy Ukrajna 1,9 millió dózis oltóanyagra kötött szerződést a Sinovac-kal, s ebből eddig 1,215 millió érkezett meg az országba.

Az egészségügyi tárca hétfői közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 863 643-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, 446-an a második dózisát is. Vasárnap 1004 embert oltottak be.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint az egészségügyi minisztérium ismét frissítette az ország régióinak járványhelyzet szerinti besorolását. Jelenleg egyetlen régió sincs a legsúlyosabb "vörös" és a legenyhébb "zöld" kategóriában.

A két köztesből a súlyosabb "narancs" besorolásban nyolc megye van, az enyhébb "sárgában" a főváros és 16 megye, köztük Kárpátalja.

Mindkét kategóriájú vidéken nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek, üzletek, piacok, folytatódhat az oktatás az iskolákban, a közösségi közlekedés is zavartalanul működik, a "narancs" besorolású régiókban viszont szigorúbban korlátozzák a zárt térben tartott rendezvényeken egyidejűleg jelen lévők létszámát.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában csökkent a covid-fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta a fertőzöttek száma 2 122 327, 46 512 beteg meghalt, 1 768 753 fő felgyógyult a kórból.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter Facebook-oldalán közölte, hogy az ukrán oltási bizonyítvány "bizonyos előnyöket" nyújt a tulajdonosainak. A tervek szerint az ukrán covid-tanúsítvány július 1-ig életbe fog lépni.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!