Kárpátinfo.net


| 2021. 05. 13. – 15:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Egészségügyi Minisztérium tanulmányozza a koronavírus elleni antitestek elterjedését Ukrajnában. A tanulmány keretein belül ingyen tesztelik majd az ukránokat.

A tudósok felmérik a populáció immunitási állapotát,

meghatározzák a fertőzés szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportokat, a teszteléshez való hozzáférést, a tünetmentes esetek arányát a felnőtt lakosság körében, valamint a lehetséges kockázati tényezőket – írja az RBC Ukraina hírportál az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

Az Egészségügyi Minisztérium arra számít, hogy így teljesebb képet kap majd, vagyis figyelembe veheti azon emberekről szóló információkat, akik tünetmentesek voltak, vagy különféle okok miatt nem mentek orvoshoz.

A kutatást nyáron két szakaszban tervezik elvégezni: terepi és analitikai. 

A terepi szakasz biztosítja a mobil csoportok megalakulását. Mindegyik szociológiai dolgozókból és egy orvosból áll, akik felméréseket végeznek és vérmintákat vesznek laboratóriumi vizsgálatok céljából az IgM és IgG antitestek jelenlétére.

Így a tervek szerint akár 9 ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet tesztelnék majd.

Ez egy abszolút önkéntes kezdeményezés a polgárok számára, amelynek eredményeként ingyenes antitestteszt eredményeket kapnak

– közölték az Egészségügyi Minisztériumban.

Az elemzési szakaszban a kitöltött kérdőívek feldolgozását és valós statisztikai eredmények kialakítását tervezik, amelyek reprezentatívak Ukrajna egészére nézve.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Viktor Ljasko egészségügyi tisztifőorvos a Szabadság Rádiónak adott kommentárjában arra hívta fel az ukránok figyelmét, hogy szükség nélkül ne végeztessenek koronavírus antitesttesztet. Az egyetlen kivétel lehet az orvosok ajánlása ilyen vizsgálatok elvégzésére.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Viktor Ljasko, Ukrajna egészségügyi tisztifőorvosa úgy véli, hogy az Egészségügyi Minisztérium a Függetlenség napjáig képes lesz beoltani koronavírus ellen a felnőtt ukrán lakosság felét. Ezt a feladatot Volodimir Zelenszkij elnök tűzte ki.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!