HáziPatika.com

Megosztás

Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk a kiegyensúlyozottabb ciklusért. Íme, heti bontásban a legjobb ételek.

A menstruációs ciklus minden nőnél más és más, de a legtöbben egy dologban egyetértenek: sok mindenre hajlandóak lennének azért, hogy kicsit még elviselhetőbbé tegyék az ezzel együtt járó hormonális változásokat. Mint azt a metro.co.uk cikke írja, a megfelelő táplálkozás is nagyban hozzájárulhat a menstruációs panaszok enyhítéséhez. Lássuk tehát, milyen ételekkel érdemes jobban megpakolni a tányérunkat hétről hétre a ciklusunk szerint - írja a Házipatika.com.

Első hét, a menstruáció napjától a 7. napig

A menstruációs ciklus első napja a vérzés első napja. A ciklus első hetében érdemes több Omega-3 zsírsavban gazdag ételt, például olajos halakat, illetve antioxidánsokban gazdag fogásokat és fűszereket (gyömbért, kurkumát, rozmaringot) fogyasztani, mert ezek segíthetnek enyhíteni a görcsöket. Ezenkívül fokozottan kell ügyelni a vasbevitelre is. Ezt több vörös hús, csirke, kagyló- és rákféle fogyasztásával pótolhatjuk, de akár növényi forrásból is, például zöld leveles zöldségek - spenót, kelkáposzta - vagy tofu és lencse fogyasztásával.

Második hét, 8-14. nap

A ciklus első fele, a follikuláris fázis és az ovuláció idején magasabb az ösztrogénszint. Ilyenkor a nők energikusabbnak érzik magukat, magasabb a libidójuk is. Ebben az időszakban érdemes még inkább odafigyelni a cinkben gazdag ételek fogyasztására - együnk szárnyas- és vörös húsokat, garnélarákot -, valamint jódot tartalmazó ételekből, például tengeri halakból is szedjünk többet a tányérunkra.

A cink és a jód nagyon fontos tápanyagok az ovuláció elősegítése szempontjából, csakúgy, mint a megfelelő szénhidrátbevitel. A dietetikusok szerint ez azért kulcsfontosságú, mert a szervezet szénhidrátok hiányában úgy fogja érzékelni, hogy nincs elég energia a megtermékenyüléshez és terhességhez, ezért az ovuláció elmaradhat. A megfelelő szénhidrátbevitelt teljes kiőrlésű kenyér, tészta és barna rizs rendszeres fogyasztásával, valamint a többi közt édesburgonyával is biztosíthatjuk.

Harmadik hét, 15-21. nap

A ciklus harmadik hetében, a luteális fázisban ismét emelkedik az ösztrogén- és progeszteronszint, ami az étvágy növekedéséhez is vezethet. Ezt érdemes magas rosttartalmú gabonafélékkel, például barna rizzsel, quinoával, zabpehellyel csillapítani, amihez sok friss gyümölcsöt, zöldséget és probiotikus élelmiszereket is javasolt fogyasztani, mint a kefir, a savanyú káposzta vagy a kombucha.

Negyedik hét, 22-28. nap

A menstruációt megelőző napokat a PMS tünetei jellemezhetik, sok nő ilyenkor ingerlékenységre, puffadásra, fáradtságra, a mellei fokozott érzékenységére panaszkodik. A tünetek mögött többnyire az áll, hogy az ösztrogén és a progeszteron érzékeny egyensúlya megbillen. A progeszterontermelést, valamint a női testre ezekben a napokban szintén jellemző folyadék-visszatartás enyhítését a fokozott magnéziumbevitel is segítheti. Érdemes több zöld leveles zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét és hüvelyeseket fogyasztani. Ügyeljünk arra is, hogy elegendő B6-vitaminhoz jussunk. Bánjunk továbbá óvatosan a sóval, ugyanis magas nátriumtartalmából adódóan elősegítheti a szervezetben a víz visszatartását, illetve a puffadás kialakulását.