Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 16. – 17:33 | Kárpátalja |
Kárpátalja-szerte igencsak népszerűvé váltak Rákóczi Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett nyelvtanfolyamok. Fotó: Kovácsné Marton Erzsébet

Hirdetés

Ahány nyelv, annyi ember – tartja a mondás. Ahány nyelvet ismerünk, annyi világ tárul ki előttünk, annyi világlátást, kultúrát ismerhetünk meg, ami által gyarapodunk. Az egymás mellett élő népek nyelvének kölcsönös megismerése pedig egymás jobb megértéséhez vezet, hangsúlyozta Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke a szombaton újrakezdődött magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyamok beregszászi megnyitóján. Aki annak a határozott véleményének is hangot adott, hogy ehhez egy biztos alapra van szükség – ez pedig az anyanyelv.

Kárpátalja-szerte igencsak népszerűvé váltak Rákóczi Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett nyelvtanfolyamok. Mint Váradi Natália szakmai programfelelős tájékoztatójából kiderült, a Rákóczi Főiskola 2002/2003 tanévtől kezdődően minden évben meghirdeti nyelvtanfolyamait, amelyeken több ezer nyelvtanuló vesz részt, többségük a magyar és ukrán mint idegen nyelvet választja, ezért ennek tanulására Kárpátalja számos településén lehetőséget biztosítanak.

Az immáron 7. alkalommal meghirdetett magyar mint idegennyelv tanfolyamra ezúttal több mint 2600-an jelentkeztek – a legfiatalabb 5, a legidősebb 78 éves –, az ukrán mint idegen nyelv tanfolyamra pedig közel ezren (a legfiatalabb 6, a legidősebb 65 éves). Mint Váradi Natália elmondta, a magyart mint idegen nyelvet 49 településen, 62 helyszínen, 80 tanárral 220 csoportban tanulják majd, ebből 136 csoportban (82 kezdő és 54 haladó) felnőttek, 84 csoportban (59 kezdő és 25 haladó) pedig gyerekek sajátíthatják el a nyelvet. Az ukrán mint idegen nyelvet 26 településen, 42 oktatóval, 75 csoportban – 22 csoportban felnőttek (13 kezdő és 9 haladó), 53 csoportban gyerekek (44 kezdő és 9 haladó) – tanulják majd Kárpátalja-szerte azokon a településeken, ahol erre igény mutatkozott. A foglalkozások hétközben és hétvégén is zajlanának, heti 4-6 órában, összesen 100 órában. A tanfolyam tananyagában jelentős szerepet kap a kommunikáció, a beszéd- és a szövegértés, illetve szövegalkotás. Minden sikeresen elvégzett tanfolyam után a főiskola által kiadott kétnyelvű (ukrán-magyar) tanúsítványt kapnak a hallgatók. A magas számú érdeklődés bizonyítja, hogy a nyelvtanfolyamok hasznosak és sikeresek.

A tanfolyamok a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulnak meg.

m.e.

Hirdetés

  • Az immáron 7. alkalommal meghirdetett magyar mint idegennyelv tanfolyamra ezúttal több mint 2600-an jelentkeztek
  • Az immáron 7. alkalommal meghirdetett magyar mint idegennyelv tanfolyamra ezúttal több mint 2600-an jelentkeztek

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 20. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés