Karpat.in.ua
| 2021. 05. 17. – 10:00 |

Ukrajna egyelőre nem lát pozitív reagálást NATO-belépési törekvésére, de azért nem hagy fel a csatlakozási próbálkozásokkal – jelentette ki Dmitro Kuleba

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna egyelőre nem lát pozitív reagálást NATO-belépési törekvésére, de azért nem hagy fel a csatlakozási próbálkozásokkal – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter a Deutsche Welle német állami médiumnak.

Az ukrán diplomácia vezetője az interjúban sajnálkozva mutatott rá, hogy az európai uniós csatlakozási határidőt már rég ki kellett volna jelölni Ukrajna számára - írja a Karpat.in.ua.

„Szeretném jelezni a NATO-val kapcsolatban, hogy a 2008-as bukaresti csúcson a szövetséges országok ígéretet tettek.

Már eltelt 13 esztendő, és az elnökünk megismételte a szándékunkat, ám nem hallottunk pozitív reagálást” – mondta. De ismeretes, hogy a tagságra törekszünk, így továbbra is ki fogunk tartani e mellett – hangsúlyozta.

Kuleba megjegyezte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter közelmúltban tett kijevi látogatásán nem ígérte, hogy Ukrajna ebben vagy a következő évben NATO-taggá válik, de arról biztosított, hogy ez meg fog történni.

„Blinken ismételten biztosított minket, hogy az USA elkötelezett a 2008-as döntés mellett, amelyben világosan ki van mondva, hogy Ukrajna és Grúzia – akkor erről a két országról volt szó – NATO-tagok lesznek,

és hogy mi a barátainkkal és partnereinkkel ezen fogunk dolgozni”

– emlékeztetett az ukrán diplomácia vezetője.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Viktor Medvedcsukkal eggyel kevesebb lett az ukrán oligarchák száma - reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pénteki újságcikkben a Moszkva-barát ellenzéki politikussal szemben hazaárulás miatt indult eljárásra.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az ukrán hadsereg egyes összetevőt tekintve már megelőzi egyes NATO-tagországok fegyveres erőit, és az ukrán haderő az első helyen áll a NATO-tagságra pályázó valamennyi ország hadseregei között – jelentette ki Ruszlan Homcsak altábornagy, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke az Ukrajna 30 nemzeti fórum szerdai ülésén.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!