Mozaik | 2021. 05. 19. – 14:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Két thaiföldi vendégmunkás meghalt kedden Izraelben a Gázai övezet szomszédságában lévő, Ohad nevű faluban az iszlamista szervezetek rakétatámadásában – jelentette az izraeli közszolgálati tévécsatorna.

Ketten életüket vesztették, tíz thaiföldi mezőgazdasági vendégmunkás pedig megsebesült egy farmon, a mezőgazdasági termékeket csomagoló épületnél, amikor az övezetből rakétákat indítottak a szomszédos izraeli településekre - írja az MTI.

A Walla hírportál értesülése szerint

két thaiföldi vendégmunkást nagyon súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Délután is folytatódtak hullámokban a rakétatámadások Izrael déli részén, egy rakéta becsapódott Asdódon egy félig kész sokemeletes épületbe, ahol senki sem sebesült meg. Izrael humanitárius segélyt, egyebek mellett üzemanyagot szállított Gázába a civil lakosság számára. A szállítmány megérkezése után a gázai iszlamista szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád felújította a rakétatámadásokat.

Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány Askelonban az izraeli televízió hírcsatornájának azt mondta, hogy az utóbbi két napban helyreállt a nyugalom az arabok és zsidók által vegyesen lakott izraeli településeken a korábbi, négy napon át tartó zavargások után.

Általános sztrájkot hirdettek Jeruzsálemben

Az Izrael mintegy ötödét kitevő arab kisebbség keddre általános sztrájkot hirdetett, tiltakozásul az arab közösségek szerintük hátrányos helyzete miatt, de több munkahelyen, elsősorban az építőiparban és a közlekedésben válaszul elbocsátották őket munkahelyeikről sajtóértesülések szerint.

Kelet-Jeruzsálemben az óváros damaszkuszi kapujánál és Sejk Dzsarra lakónegyedben nyolc embert őrizetbe vettek a rendőrséggel való összecsapások során, miután az izraeli biztonsági erők tömegoszlató eszközökkel, villanógránátokkal és vízágyúval próbálták eltávolítani az ott tüntető arabokat.

A gázai iszlamista szervezetek és Izrael közötti feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen.

Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél.

A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Sávuot, a zsidó pünkösd ünnepén is tovább folyt hétfőn a kölcsönös rakétaháború Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között – jelentette az izraeli közszolgálati tévécsatorna hétfőn.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy folytatódik a rakétaháború Izrael és a Hamász között. Legkevesebb 42 ember életét vesztette a Gázai övezetben az izraeli hadsereg legutóbbi légicsapásainak a következtében.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!