MTI

| 2021. 05. 20. – 12:00 | Izrael |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet az izraeli-palesztin konfliktusban – jelentette ki szerdán a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselője.

– Úgy vélem a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni – mondta Músza Abu Marzuk a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva, írja az MTI.

Arra számítok, hogy a tűzszünetet egy-két napon belül megköthetik, mégpedig közös megállapodással

– emelte ki a Hamász-illetékes.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra rálátással bíró egyik egyiptomi biztonsági forrás szerint a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodtak a tűzszünetben, amelynek már csak a részleteit kell kidolgozni.

Joe Biden amerikai elnök szerdán a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit. Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A határozattervezet a harccselekmények haladéktalan leállítását, illetve humanitárius hozzáférést követel a Gázai övezethez – közölték a világszervezet diplomatái szerdán.

Mint mondták, a dokumentumot akár már a héten beterjeszthetik szavazásra.

Franciaország a határozattervezetben felszólítja a nemzetközi közösséget a Gázai övezetben élő palesztinok megsegítésére irányuló humanitárius erőfeszítések fokozására, különös tekintettel az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) pénzügyi támogatása révén. Egyben javasolja az ENSZ BT-nek, hogy fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus kétállami megoldás keretében történő rendezésére.

A dokumentum a konfliktus egyik szereplőjét sem hibáztatja a helyzet elmérgesedése miatt.

Az ENSZ közgyűlése csütörtökön fogja napirendre tűzni a május 10. óta zajló rakétaháború ügyét.

Időközben a harcok Izrael és a radikális palesztinok között változatlan hevességgel folynak tovább. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor.

Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin vesztette életét, köztük több mint hatvan gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg. A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy újabb áldozatai vannak a keddi rakétatámadásnak Gázában. Két thaiföldi vendégmunkás meghalt kedden Izraelben a Gázai övezet szomszédságában lévő, Ohad nevű faluban az iszlamista szervezetek rakétatámadásában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy folytatódik a rakétaháború Izrael és a Hamász között. Legkevesebb 42 ember életét vesztette a Gázai övezetben az izraeli hadsereg legutóbbi légicsapásainak a következtében.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!