Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 23. – 08:08 | Kárpátalja |
Közel két éve működtetjük a telephelyet, ez idáig százegy tonna törött üveget, kilencvenkét tonna kartonpapírt, tizennyolc tonna PET-palackot, huszonegy tonna műanyag fóliát, három tonna alu- és fémdobozt sikerült begyűjtenünk.

Hirdetés

Manapság rengeteget hallunk a környezetvédelem fontosságáról és arról, hogy ez a XXI. század legjelentősebb problémája. A téma kapcsán nem csak a füstölgő gyárkéményekre kell gondolni, hanem arra is, hogy egyénileg mivel szennyezzük a földünket. Érdemes elgondolkodnunk: mit vagyunk hajlandóak megtenni a környezetünk megóvása érdekében?!

A Beregszászban élő Bucsinszkij Viktor arra törekszik, hogy szebb, élhetőbb környezetet teremtsen. Nemrég létrehozta a Színes tartályok („Кольорові Баки”) hulladékgyűjtő helyet, melynek célja a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának bemutatása. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Milyen ötlet vezetett a hulladékgyűjtő megnyitásához?

– Három évvel ezelőtt horgászni voltam a Borzsán. Nagyon megdöbbentett az a temérdek mennyiségű hulladék, melyet a folyóban, illetve a part mentén láttam. Barátokkal elkezdtünk arról gondolkodni, hogy mit lehetne ez ellen tenni, hiszen az nem elég, hogy csak szóban népszerűsítjük a környezetünk védelmének fontosságát. Sokat olvastunk a témában, sikerült beszereznünk a megfelelő eszközöket is, és így 2019 szeptemberében megnyithattuk a hulladékgyűjtő helyünket.

– Hogyan jött a névválasztás?

– Az egyik ötletgazda barátom Zaporizzsjében él, ahol létrehozott egy Színes vödrök nevű szelektív hulladékgyűjtő mozgalmat. Kicsit változtatni szerettem volna a megnevezésen, és mivel Európában is színes tartályokba szelektálják a hulladékot, ezért úgy döntöttem, hogy én is ezt a nevet adom a mozgalmunknak.

– Milyen nehézségekkel szembesülnek?

– A kihívást nem a telephely elindítása jelentette, hanem a lakosok meggyőzése. Nem egyszerű feladat rávezetni őket arra, hogy miért fontos a szelektálás, és hogyan is csinálják. A szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosítható, amivel csökkenthetjük a pazarló anyagfelhasználást, ezzel is óvva környezetünket. Például egy tonna kartonpapír előállításához 17 fát kell kivágni. Ezért is indítottuk el mozgalmunkat, hogy ezt tudatosítsuk az emberekben.

– Hogyan jut el önökhöz a szelektált hulladék?

– Természetesen egyénenként, családonként be lehet hozni hozzánk a hulladékot. Azonban nem mindenki tudja megoldani, hogy eljön hozzánk, ilyen esetekben mi megyünk ki és gyűjtjük be a hulladékot. Átveszünk mindenféle műanyag palackot, ilyen a tejes vagy a joghurtos palack, amelyeket más telephelyek nem vesznek át. Emellett ceruza elemet, telefon vagy autó akkumulátort, üveget, kartont is átveszünk. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy lehetőség szerint szelektíven gyűjtsük otthon a szemetet, majd juttassuk el a hulladékgyűjtő telephelyre, mert ha a hulladéklerakóba kerül, ott súlyosan koszolódik, így veszít az értékéből, ráadásul még több munkánkba kerül megtisztítani azokat, hogy megfelelő állapotban tudjuk elküldeni a feldolgozó gyáraknak.

– Emellett fogadónapot is tartanak a telephelyen.

– A Gyár utca 36. szám alatt található a telephelyünk, a hét minden napján dolgozunk, amikor is szétválogatjuk, illetve előkészítjük a hozzánk beérkezett hulladékot. Minden kedden és pénteken 8.00-tól 17.00-ig (közép-európai i. sz.) pedig fogadónapjaink is vannak. Egyik nagy élményem, amikor egy család látogatott el hozzánk. A kilencéves kislányuk hozta el PET-palackját, melyet a megfelelő konténerbe rakhatott bele. Mikor elmagyaráztam neki, hogy újrahasznosítjuk majd, és más palack készül belőle, felcsillant a szeme. Már ezért megéri dolgoznunk. Emellett oktatóanyagokat készítünk iskolások számára, akiknek szintén bemutatjuk a szelektívgyűjtés fontosságát, hiszen, ha gyerekkorban elkezdjük, később már természetessé válik számunkra.

– Milyenek az eddigi eredmények?

– Közel két éve működtetjük a telephelyet, ez idáig százegy tonna törött üveget, kilencvenkét tonna kartonpapírt, tizennyolc tonna PET-palackot, huszonegy tonna műanyag fóliát, három tonna alu- és fémdobozt sikerült begyűjtenünk. Óriási dolog ez számunkra, de még mindig csak a kezdetén vagyunk annak, hogy tudatosságra neveljük a lakosságot.

– Mit szeretne elérni a kezdeményezéssel?

– Azt, hogy egyre többen tudatosítsák magukban a környezetvédelem fontosságát, ezáltal kialakíthassuk a szeletív szemétgyűjtés kultúráját. Meg kell mutatnunk, hogy mi sem vagyunk rosszabbak, mint a nyugati országok lakosai, mi is tudunk tenni környezetünk megóvása érdekében. Ez nagyon fontos. Jómagam is részt vettem a Tisza magyarországi szakaszának takarításában, ahol temérdek ukrán szemét gyűlt fel, és meg kell mondjam, szégyenkeztem. Ezt szeretném megváltoztatni. Szeretném, ha egy tiszta környezetet hagynánk magunk után a következő generáció számára.

– Milyen tervei vannak?

– Mint említettem, az iskolákban szeretnénk információs plakátokat kihelyezni tartályokkal együtt, hogy megismertessük a gyerekkel a helyes szelektálás módszerét. Vállaljuk, hogy az így összegyűlt hulladékot elszállítjuk telephelyünkre. Emellett a város utcáin el szeretnénk indítani egy ökomobilt, amely bizonyos napokon bizonyos utcákban fogja összegyűjteni a szelektált hulladékot.

– Mi pedig további eredményes munkát kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 20. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!