Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 23. – 16:55 |

Hirdetés

Az utóbbi időben lehulló csapadék sok korrekciót fog hozni a növényvédelmi munkálatokban.

Először is szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét a gyümölcsfák védelmére. Végtelenül elkeserítő számomra, hogy ugyanazok a problémák ismétlődnek meg a csonthéjasoknál, mint a 2020-ban, csak még nagyobb méretekben (pl. a meggyfákat idén is letarolta a monília), lényegében elpusztítva az idei termést. Pedig reális lehetősége volt mindenkinek, hogy megvédje a fákat ettől a nagyon veszélyes betegségtől (a cikkeimben erről idejében írtam és a kellő hatásos gombaölőszerek rendelkezésünkre álltak). Ugyanez vonatkozik egyes cseresznye- és szilvafajtákra is. Óriási problémát okozott az őszibarack-termelőknek a tafrinás levélfodrosodás.

Nálunk a réztartalmú szerek használata a legelterjedtebb (bordói lé), amit 3%-os koncentrációban használunk a növények nyugalmi állapotában. De az idei időjárási viszonyok közepette ez kevés volt (alacsony hőmérséklet).

Még a szisztemikus gombaölőszerek sem tudták kellőképpen kifejteni hatásukat. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben át kell majd néznünk az őszibarack növényvédelmi stratégiáját. Úgy gondolom, hogy ezt is meg tudjuk majd oldani.

Az almatermésűeknél (alma, körte, birs stb.) e héten sürgősen el kell végezni a védekezést a varasodás és lisztharmat ellen, kizárólag szisztemikus gombaölőszerekkel (pl. Topszin-M, Folikul-Solo, Topáz, Chorus (jól hat a hideg, esős időben), hozzáadva a rovarölőszereket is, mert megjelentek a zöld levéltetvek. Ajánlom a bio rovarölőszereket, pl. az Actorofiotot a háztáji gazdaságokban.

A cseresznye és meggyfákon is megjelentek a fekete tetvek (a csúcshajtásokon). Mivel az egyes korai cseresznyefajták már nemsokára beérnek, ezért tilos az erősen mérgező rovarölőszerek használata (használjuk az előbb feltüntetett bio rovarölőszert (Actorofit).

Különös figyelmet kell fordítani az őszi kalászosok betegségeinek megelőzésére (rozsda, lisztharmat, szeptoria). Itt is csak hatásos, szerves és szisztemikus gombaölőszereket használunk (pl. Impact, Falcon, Amistar-Extra stb.). A kukorica vegyszeres gyomirtásáról a következő cikkeimben fogok részletesen beszámolni.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 20. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!