MTI

| 2021. 05. 26. – 17:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A fehérorosz mellett az orosz vezetés is a felelősök közé tartozhat a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójának vezetője, Mafred Weber szerint.

A Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának elnöke egy szerdai német lapinterjúban kiemelte: határozottan nem gondolja, hogy a Kreml csupán tétlen szemlélője volt a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó vasárnapi járata földre kényszerítésének és a repülőn utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivista őrizetbe vételének - közli az MTI.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tudja,

hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül rendszerének nincs esélye a túlélésre,

ezért sokan abból indulnak ki, hogy valamennyi lényegi lépést egyeztetnek Moszkvával – mondta Manfred Weber az Augsburger Allgemeine című lap hírportálján közölt interjúban.

A német politikus hozzátette: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat követ. Az Európai Uniónak erre a felállásra kell berendezkednie – fogalmazott.

A magát Európa jobbközép politikai családjaként meghatározó EPP EP-frakciójának vezetője kifejtette, hogy az európai-orosz viszony egyre inkább elmérgesedik, a fokozódó eszkaláció jellemzi. Ezt mutatják a nyílt utcán elkövetett gyilkosságok, a kísérletek demokráciáink megtámadására, és Európa szomszédságában, például Szíriában is minden együttműködést felváltott a konfrontáció.

Ezért az EU-nak a minszki esetre adható válaszok teljes skáláját fel kell mutatnia, hogy megmutassuk az orosz elnöknek, hogy nem fogadjuk el ezt a destabilizációs stratégiát – mondta a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Hasonlóan fogalmazott a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető szakpolitikusa, Norbert Röttgen, a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke, aki a Rheinische Post című lapnak azt mondta: legalábbis abból kell kiindulni, hogy a Kreml áldását adta a repülőgép állami eltérítésére,

és akár az is elképzelhető, hogy Oroszország operatív támogatást nyújtott a művelethez.

A CDU elnökségi tagja hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök széles körű támogatása nélkül Aljakszandr Lukasenka már régen nem birtokolná a kormányzati hatalmat Fehéroroszországban.

Kiemelte: az EU-nak kemény szankciókkal, célzottan le kell sújtania a Lukasenka-rezsim valamennyi támaszára: a hadseregre, a rendőrségre, az államigazgatásra, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és mindenekelőtt az állami vállalatokra, amelyekből a rezsim és korrupt haszonélvezői gazdaságilag fenntartják magukat. Aláhúzta, hogy le kell állítani a német állami fejlesztési bank (KfW) hitelezési programját is, amelynek révén a Siemens német iparvállalat erőműveket épít Fehéroroszországban.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács hétfőn úgy döntött, hogy a Ryanair-járat földre kényszerítése és Raman Prataszevics és barátnője, Szofija Szapega orosz jogászhallgató őrizetbe vétele miatt gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni Fehéroroszország ellen és személyre szabott szankciókkal kell sújtani fehérorosz tisztségviselőket.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítélte a fehérorosz hatóságok eljárását. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítélte, hogy a fehérorosz hatóságok minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság két uniós főváros között közlekedő, több mint száz utast szállító menetrendszerinti járatát.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy titkosügynököket gyanít a Minszkben leszállított gépen a Ryanair. A Minszkben elhurcolt fehérorosz újságíró, Raman Prataszevics édesapja nemrég nyilatkozott a Szabad Európának, és azt mondta: véleménye szerint a fehérorosz kormányzat alaposan megtervezte ezt az akciót.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!