MTI

| 2021. 05. 27. – 12:37 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem lesz többé találkozója a fehérorosz fővárosban az eddig minszkinek nevezett, háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak, amelyet a Donyec-medencei válság tárgyalásos rendezésére hoztak létre - közölte Leonyig Kravcsuk volt ukrán elnök, a kijevi küldöttség vezetője csütörtökön egy tévéműsorban.

A delegációvezető egyik fő érvként azt hozta fel, hogy a két ország között leállított légi közlekedés miatt nincs járat, amellyel az ukrán küldöttség Minszkbe utazhatna, ezért új helyszínt kell keresniük a tárgyalásoknak  -írja az MTI.

Szavai szerint ebben a kérdésben Ukrajna megkeresi a másik két félt, elsősorban az EBESZ-t.  

Kijelentette emellett, hogy Fehéroroszország egyre inkább Oroszország "szatellit országává" válik. Szerinte a jelenleg Fehéroroszágban kialakult helyzet kedvezőtlenül befolyásolja az Ukrajnán belül zajló folyamatokat és a Donyec-medence helyzetét. Hozzátette, hogy Ukrajna szoros figyelemmel követi nemcsak az Oroszországgal, hanem a Fehéroroszországgal meglévő közös határain a helyzet alakulását.

"Fehéroroszországba már nem lesznek járataink, így el sem tudunk oda jutni. Így, tekintettel a jelenlegi helyzetre, a diktatórikus magatartásra, amelyet a magát önhatalmúlag államfőnek kikiáltó Lukasenka elnök demonstrált, egyértelmű, hogy Minszk, mint helyszín számunkra már nem jöhet szóba.

Mindenképpen új helyszínt fogunk keresni" - fogalmazott Kravcsuk.

Az úgynevezett minszki összekötő csoport 2014 nyarán jött létre a Donyec-medencei fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére Kijev, Moszkva és az az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből, mivel az ukrán vezetés az önhatalmúlag kikiáltott szakadár kelet-ukrajnai "népköztársaságok" vezetőivel közvetlenül nem hajlandó tárgyalni.

A testület egyik fő feladata a tűzszüneti megállapodások tető alá hozása a szemben álló felek között. A találkozókat eddig kizárólag Minszkben tartották.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán elnök a légiközlekedés leállítását kezdeményezte Fehéroroszországgal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította hétfőn a kormányt, hogy dolgozzon ki határozatot az Ukrajna és Fehéroroszország közötti közvetlen járatok megszüntetéséről, valamint Fehéroroszország légterének bezárásáról a két ország közt közlekedő járatok előtt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Fehéroroszország diplomáciai jegyzékben tiltakozott kedden a kijevi külügyminisztériumnál amiatt, hogy Ukrajna egyoldalúan leállítja a két ország közti légi forgalmat. Minszk meglepődve fogadta az ukrán fél azon döntését egy olyan repülési esettel összefüggésben, amelynek semmi köze Ukrajnához - idézett az Interfax-Ukrajina hírügynökség a jegyzékből.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!