Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 28. – 08:16 | Kárpátalja |
Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Az alkotás öröme isteni áldás, ami felelősséggel jár és nem tűri a hazugságot, vallja Angyalossy Sándor, akinek a Kárpátaljai KultúrKaraván keretében kiállítása nyílt a Munkácsy Mihály Magyar Házban. A hetvenedik életévébe lépő művész polgári foglalkozása építészmérnök, s mindez termékenyítően hatott munkásságára: grafikái, akvarelljei, tusrajzai talán ezért oly egyediek. A vonalak szépsége szinte biztos, hogy innen eredeztethető.

Amúgy pedig köztudott, hogy az építészetben több művészeti ág egyesül. Találó a megfogalmazás: az építészet az időben megkövült zene. A nyitásváró rendezvényen Angyalossy Sándor közel harminc alkotása látható.

Köszöntőjében Kud­lo­tyák Krisztina, a Kárpátaljai KultúrKaraván főszervezője úgy fogalmazott, hogy a programsorozat egy időre örökbe fogadta a Munkácsy Mihály Magyar Házat és a karanténszabályoknak megfelelően igyekeznek mind­ahányszor színes, közösségépítő és egyben szórakoztató alkalmakat biztosítani az érdeklődők számára. A mai megállónk különleges, ez kapocs a múlt és a jövő, a város és polgárai között.

Kapocs a művészet és a valóság között. A híd pedig, ami összekapcsol minket – Angyalossy Sándor építész és művész. A mai kiállításon visszatekinthetünk vele a múltba, az ő szemszögéből láthatunk emlékeket, pillanatokat, víziókat a városból, hívta fel a figyelmet a főszervező.

Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója annak az örömének adott hangot, hogy a kiállítás híre sokakhoz eljutott, és rendkívüli mozgósító erővel bírt. A jövőben igyekszünk a maihoz hasonló színvonalas rendezvényekkel megörvendeztetni a Latorca-parti város polgárait, ígérte Tarpai József.

Kopriva Attila, a kiállítás kurátora, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke a művész grafikái kapcsán rámutatott: ha a művészet a test, akkor a grafika a test gerince, a legfontosabb kiindulópont.

Angyalossy Sándor keze alól azért kerülhetnek ki ilyen egyedi, színvonalas és hiteles alkotások, mivel az alkotó kellő alázattal és nyitottsággal nyúl a témáihoz.

Végül Angyalossy Sándor háláját fejezte ki a szervezőknek, és megköszönte a közönség nagyfokú érdeklődését. Munkái kapcsán elmondta: a kép a lélek kiáltása, ezért is fontos a művészi ábrázolás hitelessége, és az alkotómunka során a kellő alázat.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja pohárköszöntőjében gratulált a szervezőknek a színvonalas kulturális program megrendezéséhez, és azt kívánta, hogy legyen részünk még sok ilyenben. A jelenlevőket pedig arra biztatta, hogy a műveket szemlélve gyűjtsenek élményeket, találjanak inspirációkat, amelyek segítenek feltöltekezni az előttünk álló hétköznapokhoz.

A közönség a tárlat megnyitóján és az ezt követő állófogadáson Antal Diána zongorajátékában és a Rusznaki Együttes muzsikájában gyönyörködhetett.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Angyalossy Sándor kiállítása a Munkácsi Mihály Magyar Házban
  • Angyalossy Sándor kiállítása a Munkácsi Mihály Magyar Házban
  • Angyalossy Sándor kiállítása a Munkácsi Mihály Magyar Házban

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 22. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés