MTI

| 2021. 05. 28. – 09:00 | Románia |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Moldovai Köztársaság 2,7 milliós lakosságának csaknem egynegyede, 642 149 állampolgár szerezte meg az eltelt két évtizedben a román állampolgárságot is - közölte csütörtökön a G4Media román hírportál.

A friss adatokat - az USR-PLUS szövetség színeiben a külföldi választókerületben mandátumot szerzett - Stefan-Iulian Lőrincz parlamenti képviselő interpellációjára válaszolva tette közzé honlapján az igazságügyi minisztérium, közli az MTI.

Az évekre lebontott statisztikából kiderül, hogy 2002-től kezdődően évente több ezer, majd 2009-től kezdődően - miután Bukarest megkönnyítette a visszahonosítási folyamatot -

évente több tízezer moldovai kapta meg a román állampolgárságot, 2011-ben számuk a 80 ezret is meghaladta.

2020 december 31-én további 144 397 moldovai várta, hogy a bukaresti igazságügyi minisztériumnak alárendelt állampolgársági hatóság elbírálja honosítási kérelmét.

A G4Media rámutatott, hogy tavaly a világjárvány miatt bevezetett utazási korlátozások visszavetették a kérvényezést, és a korábbi 70-80 ezerhez képest már alig több mint 17 500 moldovai állampolgár kérte a román iratokat, de a hatóság a korábbi igényléseket feldolgozva több mint 66 ezer román állampolgárság kérelmet hagyott jóvá.

Az USR-PLUS képviselője szerint a hatóság létszámhiánnyal küzd, ezért egyes dossziék elbírálására még mindig 10-14 hónapot kell várni.

A román törvények a külföldi lakhely megőrzése mellett is lehetővé teszik az állampolgárság megszerzését mindazok számára, akiknek a felmenői valamikor román állampolgárok voltak. A legtöbb kérelmező a Moldovai Köztársaságból érkezik,

a volt szovjet tagköztársaság területének nagy része ugyanis a két világháború között Romániához tartozott.

A román állampolgársági gyakorlat a magyar kormány számára is hivatkozási alapul szolgált a kedvezményes honosítás bevezetésekor.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!